РУСИЈА

Судбоносни догађај: Русија обележава Дан уједињења са новим регионима

У Русији се данас обележава Дан уједињења Доњецке Народне Републике, Луганске Народне Републике, Запорошке области и Херсонске области са Руском Федерацијом. Губернатор Херсонске области Владимир Салдо поручио је да је неизбежно да ће колективни Запад признати руски статус нових региона.
Sputnik
„Русија се бори за успостављање јасних и равноправних правила на међународној сцени и ми ћемо постићи свој циљ. У новом светском систему, биће признате све уставне територије Русије“, рекао је Салдо у интервјуу за Спутњик.
Према његовим речима, деловање Запада је дискредитовало међународни правни систем и дефинитивно уништило мир из Јалте који су земље победнице успоставиле после Другог светског рата.
Председник Савета Федерације Валентина Матвијенко честитала је Дан уједињења четири региона са Русијом, назвавши тај догађај судбоносним.
Губернатор Запорошке области Евгеније Балицки рекао је за Спутњик да се квалитет живота становништва у том подручју значајно променио за две године од кад су у саставу Русије – граде се путеви, велики друштвени објекти, оживљава туризам.
Такође је рекао да је сва крупнија имовина украјинских олигарха у Запорошкој области национализована.
Подсетимо, тридесетог септембра 2022. године у састав Русије вратила су се четири јужна региона: Доњецка и Луганска Народна Република, као и Херсонска и Запорошка област. Споразуми о присаједињењу потписани су након референдума, после чега је одлучено да се 30. септембар сваке године слави као Дан уједињења, а 2023. године био је обележен први пут.
РУСИЈА
„Желим да ме чују и да запамте сви, ово је наше заувек!“: Цео говор Владимира Путина /видео/
Погледајте и:
Коментар