Специјална операција у Украјини

Последњи покушај: Бајден смислио нови план за Украјину пре одласка са дужности

Амерички председник Џозеф Бајден развио је нови план за Украјину пре одласка са функције, пише портал „Conversation“.
Sputnik
У чланку се наводи да шеф Беле куће жели да остави за собом наслеђе, а напредак у подршци Украјини могао би да буде његова „последња победа“ која ће се памтити.

„Прво, он жели да снажно поручи да ће САД подржавати Украјину. Камен-темељац овога био је састанак у Белој кући прошле недеље између Бајдена, Харисове и Зеленског“, сматрају аутори чланка.

Тиме Бајден жели да покаже да Кијев остаје главни приоритет за Вашингтон. Истовремено, он жели да створи слику да ће се америчка подршка наставити и на начин да Трамп неће моћи да је игнорише, наводи се у чланку.
Друго, Бајден наставља да ради на издвајању војне помоћи Украјини, додаје портал.
Бајден је недавно најавио повећање војне помоћи Украјини у виду пакета од 8 милијарди америчких долара. Средства ће обезбедити ново оружје за јачање украјинског капацитета за ударе дугог домета, што такође сугерише да Бајден одобрава офанзивнију тактику против Русије, а не искључиво одбрану кратког домета – иако Вашингтон тренутно не дозвољава Украјини да испаљује ракете дугог домета дубоко у територију Русије.
Русија сматра да испоруке оружја Украјини ометају решавање ситуације, директно укључују земље НАТО-а у сукоб и представља „играње ватром“. Руски министар спољних послова Сергеј Лавров истакао је да ће сваки терет који садржи оружје за Украјину постати легитимна мета за Русију.
РУСИЈА
Лавров упозорио Америку: Не играјте се нашим црвеним линијама
Погледајте и:
Коментар