СРБИЈА

Седница Скупштине Србије - литијум на дневном реду

После прекида због недостатка кворума, седница парламента је настављена. Применом електронског система утврђено да је у сали 223 посланика. Председница Скупштине Ана Брнабић је "замолила посланике СНС-а да дозволе кворум".
Sputnik
Пред посланицима Скупштине Србије је једна тачка дневног реда - Предлог закона о изменама и допунама Закона о рударству и геолошким истраживањима, који је поднело 86 народних посланика у Народној скупштини Републике Србије. Седница је почела у 11 часова. У другом покушају обезбеђен је кворум.
Председница парламента Ана Брнабић отворила је начелни претрес о изменама и допунама закона о рударству, а закон је образлагала посланик Данијела Несторовић.
Она је рекла да се Закон који предлаже односи се једино и искључиво на рударење литијума и бора и само на истраживање литијума и бора.
„Предлог је и да се ископавање трајно забрани, не до наредних власти, већ до наредних генерација. За сада је на нама да нашој деци, али заиста свој нашој деци, оставимо чисту воду, ваздух и земљу, што им је и Уставом загарантовано", рекла је пред посланицима овлашћени предлагач закона Данијела Несторовић.
"Без литијума неће ништа стати. Без литијума неће бити никакве апокалипсе, нити било какве немаштине. Без литијума неће бити немаштине. Са литијумом нећемо бити окићени златом и парама и морам да нагласим да заиста није све у парама. Можда јесте за Ану, Александра или Дубравку, али за обичан свет у Недељицама је битно да живе колико-толико здраво. За њих је богатство млеко које производе, мед, кукуруз и остали пољопривредни производи. Не живе лако", напоменула је она.
Данијела Несторовић је указала на "дугу и срамотну историју Рио Тинта" и њихових рудника на различитим крајевима света, поменувши повезаност са шпански фашистичким генералом Франциском Франком, као и случај рудника у Папуи Новој Гвинеји у којем је, како је навела, приликом рударења загађење хемикалијама било такво да је изазвало боелсти или смрт.
Она се осврнула и на бројне потенцијалне опасности по животну средину у долини Јадра, попут коришћења сумпорне киселине. Несторовић је истакла и да је планирано "17 вагона сваки дан током 10.000 дана да траје екстракција руде из подземља".
Посланица Милица Николић са листе СНС-а јавила се за реч након што је овлашћени предлагач Данијела Несторовић завршила образложење.
"У предлогу говоре и преради литијума, а то је уређено Законом о планирању и изградњи, навела је она. Да смо се држали форме то се овде не би нашло", рекла је Николићева.
Предлог закона је сраман, навела је она.
Ово је други покушај да се одржи седница о ископавању литијума. Пре више од недељу дана било је најављено да ће се о овој тачки расправљати по завршетку расправе о ребалансу буџета.
Међутим, иако је било најављено да ће седница о литијуму почети прошлог понедељка, она није одржана, будући да није било времена јер је ванредно заседање на коме је главна тачка био ребаланс буџета, морало да буде завршено у току дана.
Брнабићева је нову седницу сазвала у првим минутима после поноћи, након што су се стекли законски услови.
Коментар