СВЕТ

НАТО у Европи жели да обузда Русију, а „азијски НАТО“ - Кину

„Азијски НАТО“ је практично већ створен, а то је, у ствари, блок АУКУС, који чине Сједињене Државе, Велика Британија и Аустралија. Он је створен због растуће моћи Кине, како војне тако и економске, као и жеље Вашингона да обузда Кину, да спречи њен раст и утицај у Азијско-пацичком региону, каже руски експерт Константин Блохин.
Sputnik
Сједињене Државе имају очигледну намеру да у том региону створе читав низ алијанси и коалиција које имају за циљ обуздавање успона Кине, спречавање било каквог деловања Русије и „кроћење“ Северне Кореје. У том контексту Вашингтон већ неколико година формира читав низ механизама и коалиција, међу којима се налазе АУКУС, КВАД (САД, Аустралија, Јапан, Индија) и војни блок, сличан „азијском НАТО-у“, који, пред Сједињених Држава, чине Јапан – земља на чијој територији су већ распоређене америчке војне базе и Јужна Кореја, један од лојалних америчких савезника.
„Jасно је да сe АУКУС тренутно може сматрати за ‘азијски НАТО’ и јасно је да је његов главни циљ обуздавање Кине у Азији. Очигледно је да ће главни улози бити стављени на Јапан, Јужну Кореју и Аустралију. Штавише, покушаће да увуку и Индију у америчку антикинеску стратегију, јер је Индија једна од земаља која је економски упоредива са Кином. Уосталом, без Индије, Сједињеним Државама ће бити тешко да обуздају Кину. Дакле, главни циљ је Кина у Азији и Русија у Европи“, каже Блохин.
Циљ Сједињених Држава је да ојачају ове блокове и блоковске системе, додао је Блохин.
Индија и Кина имају вишедеценијски гранични спор око границе на Хималајима због које су 1962. године водиле и рат, а односи између две азијске силе натегнути су и од сукоба ниског интезитета у тој хималајској области, 2020. године.
„Очигледно је да Индија гледа на Кину као на свог противника и Американци то схватају. Штавише, у Индији постоји снажан утицај Англосаксонаца... Зато ће, наравно, покушати да увуку Индију у тај блоковски систем. Као што рекох, ако је у Европи главни циљ Русија, онда је у Азији главни циљ Кина“, подвукао је Блохин.
Руски шеф дипломатије Сергеј Лавров упозорио је да било какве идеје о стварању војних блокова, а конкретно „азијског НАТО-а“ према замисли Јапана, носе ризик конфронтације која би могла да пређе у горућу фазу.
Он је имао у виду став новог премијера Јапана који се залаже за јачање одбрамбених способности Јапана, стварање „азијског НАТО-а” и колективног система безбедности у региону.
Нови јапански премијер Шигеру Ишиба је предлагао и да се размотри могућност распоређивања америчког нуклеарног оружја у азијски регион, што би, уз „азијски НАТО“, служило као „средство одвраћања за нуклеарне суседе - Кину, Русију и Северну Кореју“.

Америка жели да увуче Кину у сукоб и заустави њен успон

На питање да ли стварање азијске верзије НАТО-а може да осигура безбедност у источноазијском региону или, пак, да створи ризике, Блохин каже:
„Са западне тачке гледишта то ће ојачати безбедност. Међутим, оно што је добро за Сједињене Државе аутоматски је лоше за Кину. За Кину ће то значити слабљење безбедности, ако они створе блоковски систем. Јасно је да ће Кина, како се буде појачавала трка у наоружању, одговорити на то. Дакле, ово је нови Хладни рат у Азији. Ми имамо нови Хладни рат у Европи са Западом, а Кина се такође налази у истој ситуацији“.
Блохин оцењује да јапанске акције нису само антикинеске, оне могу бити интерпретиране и као антируске, мада је „за Токио главни проблем Кина“.
Све интензивнија сарадња САД и НАТО-а са земљама Азијско-пацифичког региона и њихово ширење пипака у том региону, погоршава ионако заоштрену геополитичку ситуацију у свету, али такви потези, оцењује Блохин, јачају сарадњу Русије и Кине.
„Кина ће јачати своју војну инфраструктуру и војни буџет. Кина је заинтересована за јаку Русију, јер ако савладају Русију, остаће без залеђине, а следећа ће бити Кина. Дакле, они таквим акцијама јачају сарадњу, интеракцију Русије и Кине“, каже Блохин.
На питање како оцењује тренутну ситуацију у том региону и и које претње сматра најактуелнијим, Блохин каже да је то стварање инфраструктуре у циљу обуздавања Кине, а могуће и да САД желе да „запале“ регион и увуку Кину у сукоб са Тајваном, Вијетнамом итд. Они могу да створе сукоб „по линији“ Северне Кореје, а све то ће дестабилизовати Кину, додаје експерт.
„Дакле, задатак је да се до 2030. године створи сукоб великих размера, да себпокуша заустављање успона Кине, пре свега економског раста Кине. То се може урадити само уз помоћ великог рата. Јер, ако Кина не зауставе раст Кине до 2030. године, они ће изгубити своју светску доминацију, своје лидерство. Дакле, задатак је до 2030. увући Кину у сукоб и успорити или зауставити њен раст“, закључио је експерт.
Сатанизација Русије и Кине од стране САД и њихових савезника све више узима маха, а две силе упорно покушавају да представе као две највеће претње.
Односи Пекинга и Вашингтона су се последњих година погоршали услед убрзаног јачања Кине као светске економске силе, а Сједињене Државе додатно заоштравају односе са Кином. Они то чине, пре свега, додатним наоружавањем Тајвана, отварањем нових база на Филипинима и Јапану, потписивањем споразума са Јужном Корејом и Јапаном којим се јача присуство САД у тим земљама и другим сличним акцијама.
Осим тога, Сједињене Државе покушавају да прекроје актуелни међународни поредак у Индо-пацифичком региону тако да он одговара њиховим интересима, због чега се ради на експанзији АУКУС пакта и интеграцији овог блока са НАТО-ом.
СВЕТ
Пјонгјанг оптужио Вашингтон да ствара азијски НАТО
Коментар