- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Пјонгјанг оптужио Вашингтон да ствара азијски НАТО

© Sputnik / Vitaliy Belousov / Уђи у базу фотографијаПјонгјанг
Пјонгјанг - Sputnik Србија, 1920, 30.06.2024
Пратите нас
Министарство спољних послова Северне Кореје саопштило је да Токио, Вашингтон и Сеул своје војне вежбе правдају напорима за стабилизацију безбедносне ситуације у региону, а сами су де факто створили војни блок сличан „азијском НАТО-у“, који може у било ком тренутку ући у војни сукоб по наређењу Вашингтона, јавила је Централна телеграфска агенција.
Севернокорејско Министарство је подсетило да су у Источном кинеском мору завршене тродневне војне вежбе Јапана, САД и Јужне Кореје „Фридом еџ“, прве такве врсте.
Како се наводи у саопштењу, ово су биле прве велике заједничке вежбе спроведене под посебним називом. Напомиње се да „опасност“ војних вежби лежи у чињеници да су оне манифестација систематизације и организовања трилатералног војног блока Сједињених Америчких Држава, Јапана и Јужне Кореје.
„САД се сада правдају да је трилатерални однос САД, Јапана и Јужне Кореје однос сарадње који има за циљ јачање стабилности и безбедности у региону и да не значи азијску верзију НАТО-а, већ само представља лукавство да се избегну међународне оптужбе за фабриковање агресивног блока“, наводи Министарство спољних послова.
У саопштењу се подсећа да су се након трилатералног самита САД, Јапана и Јужне Кореје у августу прошле године, земље договориле да ће у случају претње било којој од њих одмах сарађивати ради заједничког одговора.
„То заправо подсећа на принцип колективне одбране НАТО-а“, истиче Министарство.
Такође се наводи да САД, Јапан и Јужна Кореја већ размењују податке о ракетној узбуни у реалном времену.
„САД, Јапан и Република Кореја договориле су се да редовно изводе трилатералне заједничке војне вежбе на неколико простора, као што НАТО спроводи годишње заједничке војне вежбе у свим просторима, укључујући копно и море, ваздух и сајбер-простор. Ово говори о томе да су односи између Сједињених Америчких Држава, Јапана и Републике Кореје попримили облик азијске верзије НАТО-а“, оцењује севернокорејско Министарство.
За разлику од АУКУС-а (алијансе техничке сарадње у осигуравању безбедности САД, Велике Британије и Аустралије), или система трилатералне сарадње у обезбеђивању САД, Јапана и Филипина, трилатерални војни блок САД, Јапан и Република Кореја је војна, агресивна организација која „у сваком тренутку може ући у војну конфронтацију против других земаља по наређењу и команди Вашингтона“, закључује се у саопштењу.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала