СРБИЈА

Обнова Берлинског процеса – покушај повратка ауторитета Немачке

Самит који ће се одржати у понедељак је покушај Немачке да оживи Берлински процес. А пошто се та земља налази у доста деликатној економској и политичкој позицији и због рата у Украјини, и због унутрашње ситуације, потребан јој је некакав успех на спољном плану, каже за Спутњик дипломата Зоран Миливојевић.
Sputnik
Немачкој је потребно и да стави до знања да она ипак овај регион види као своју зону утицаја, а једини механизам који може то да оживи и омогући и убудуће је Берлински процес, додаје Миливојевић.

Циљ Немачке – обнова Берлинског процеса

„Берлински процес се наслања на евроинтеграције, у основи има економију и неку врсту заједничког тржишта, и то је оно што Немачка жели да обнови. У том циљу је немачка влада донела одлуку да са тим наступи, а у политичким припремама до сада је деловала у два правца. Један правац је био да својим лобирањима и својим ангажманом стави у други план 'Отворени Балкан' као механизам који је такође по истим неким принципима и основама на овом простору деловао. А други је да створи услове да свих шест субјеката, а они рачунају и тзв. Косово као државу, учествује у том процесу.“
Отуда и притисак на приштинску страну да деблокира приступ српских роба, што је урађено у симболичном смислу, али у политичком смислу то Немачку у овом тренутку задовољава, додаје Миливојевић.
Циљ је и да се нађе формула око споразума ЦЕФТА, која би требало да буде основ Берлинског процеса, где је нађена формула да тзв. Косово учествује по оном принципу регионалног представљања са позивом на Резолуцију 1244, подсећа Миливојевић.

Покушај повратка ауторитета Немачке

Кад је реч о српским робама, њихов проток је деблокиран према једном административном прелазу и то на начин који не гарантује и не обезбеђује нормално функционисање слободног промета роба и услуга, истиче Миливојевић.
„Тако да су домети кратки, али је био политички интерес да се то некако деблокира. Према томе, шта очекивати од Берлинског процеса? Ја бих рекао оживљавање и обећање Немачке да ће својим деловањем преко економских механизама Берлински процес некако да оживи и да се види где је могуће и у којим сферама да оживи. Оно што је интерес у овом тренутку је да то буде кроз формирање једног заједничког тржишта на том простору и да се у том простору обезбеди да делују оне четири слободе на којима се заснива цела филозофија ЕУ у економској и политичкој сфери, а то је слобода кретања људи, идеја, капитала и услуга.“
То би био циљ Немачке кад је реч о Берлинском процесу, али се иза тога крије и један геополитички циљ а то је да Немачка маркира своју позицију кад је реч о овом региону и да на неки начин поврати своја ауторитет, колико је то могуће, додаје Миливојевић.
Види се да Немачка на нивоу ЕУ има озбиљних тешкоћа зато што је на нули целу прошлу и ову годину кад је реч о економији, и зато јој је важно да на овом простору оствари некакав напредак и убере неки поен, истиче Миливојевић.

„Отворени Балкан“ успешнији од Берлинског процеса

То је суштина целе приче у понедељак и целе стратегије коју Немачка има у виду, а како ће то функционисати – видећемо, пошто Берлински процес до сада није дао неке резултате јер је све то било фрагментарно и без неког озбиљног ефекта, сматра Миливојевић.
„Чињеница је да се појавио 'Отворени Балкан' који је чак на почетку био и врло ефикасан и нешто што је било и у интересу земаља, а управо се појавио због тога што инструменти ЕУ у приступним преговорима и приступној стратегији нису функционисали, а није функционисао ни сам Берлински процес. Да је он функционисао не би се појавио 'Отворени Балкан' и ствари би биле много другачије. Међутим, Немачка се суочила са проблемима везано за рат у Украјини и унутрашњу ситуацију. Политика владе која је сад у Берлину очигледно има озбиљних проблема, тако да није било за очекивање да Берлински процес функционише.“
У понедељак ће у политичком смислу имати само враћање Берлинског процеса у живот, а шта ће то у ефектима донети у будућности, то би тек требало да се види, додаје Миливојевић.

Сталне провокације Срба – Куртијева политичка платформа

Коментаришући изјаву премијера Србије Милоша Вучевића да би се у понедељак могла очекивати нова провокација Приштине на Косову и Метохији, Миливојевић каже да то није искључено јер Куртијев режим прави провокације свако мало.
„Ево сада имамо отимање земљишта општине Грачаница. Према томе, они су у сталном неком политичком процесу који се заснива на репресији и провокацијама, тако да ја апсолутно не искључујем и врло је могуће да до тога дође и у понедељак и идућих дана. Све до избора, јер је то политичка платформа Самоопредељења и самог господина Куртија“, закључио је Миливојевић.
У Берлину ће се у понедељак, 14. октобра, одржати Самит Берлинског процеса на којем ће учествовати лидери Западног Балкана и Европске уније, а чији ће домаћин бити немачки канцелар Олаф Шолц.
„Канцелар ће са учесницима Берлинског процеса одржати два радна састанка и један радни ручак на којима ће се разговарати о темама као што су регионална сарадња и заједничко регионално тржиште, зелена агенда за Западни Балкан, повезаност и енергија, као и о будућем усмеравању Берлинског процеса“, изјавио је портпарол немачке владе Волфганг Бинер.
Осим тога, предвиђено је да лидери западнобалканске шесторке потпишу заједничку изјаву о новом акционом плану за заједничко регионално тржиште, као и споразум о мобилности „Приступ студијама“.
Погледајте и:
СРБИЈА
Вулин: Нисам био толики противник ЕУ док је нисам упознао изнутра
Коментар