Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Немачка амбасада прети Приштини: Ако не укинете забрану увоза робе из Србије...

© Sputnik / Игорь ЗарембоНемачка застава
Немачка застава - Sputnik Србија, 1920, 18.09.2024
Пратите нас
Став Немачке остаје непромењен - забрана увоза српске робе угрожава присуство такозваног Косова у Берлинском процесу, навели су из Амбасаде Немачке у Приштини.
"У случају да Косово не укине забрану увоза робе из Србије, Берлински процес може остати без 'најновије државе на Балкану'", наводе из немачке амбасаде за РТВ Дукађини.
Како додају, Берлински процес је једини свеобухватни регионални формат за "свих шест земаља Западног Балкана".
"Циљ му је да унапреди регионалну сарадњу, као и сарадњу са ЕУ у бројним областима политике за подршку земљама у региону да постигну стандарде ЕУ и њихову интеграцију у ЕУ. Наравно, политика позивања Берлинског процеса се неће променити и надамо се да ће Косово наставити да учествује. Међутим, ако Косово настави да блокира сваки даљи напредак на регионалном заједничком тржишту, наћи ћемо начин да наставимо без Косова. Ово укључује деблокирање доношења одлука Цефте. Немачка је преговарала о пакетном споразуму о уклањању Унмика из Цефте одлучивања како би Косово могло да представља само себе. Истовремено, од Косова се тражи да укине забрану увоза робе из Србије. Ако решење Цефте постане немогуће за Косово, морац́е да се деси без њега. То ће бити одлука Косова у којим деловима регионалне сарадње ће наставити да учествује", саопштила је Амбасада Немачке у Приштини, преноси Косово онлајн.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала