РУСИЈА

Кремљ: Русија се, за разлику од Запада, не меша у унутрашње послове Грузије

Русија види покушаје Запада да изврши притисак на грузијске власти и утиче на ток предизборне кампање у земљи, изјавио је портпарол Кремља Дмитриј Песков.
Sputnik
„Што се тиче избора, то нас се не тиче. Ми видимо нескривене покушаје западних земаља да изврше притисак на актуелне власти Грузије и директно и отворено утичу на ток изборне кампање“, рекао је Песков.
Он је додао да компликације у односима Москве и Тбилисија не ометају хуманитарне везе, људи и даље путују из Русије у Грузију и обратно.
Медији су раније објавили да је грузијска председница Саломе Зурабишвили изјавила да земљом наводно влада „руска влада“, а такође је оптужила владајућу партију Грузијски сан да жели да фалсификује парламентарне изборе заказане за 26. октобар.
Односи између Сједињених Америчких Држава и ЕУ са Грузијом почели су значајно да се погоршавају након што је грузијски парламент у мају усвојио закон о страним агентима. Министарство одбране САД саопштило је 5. јула да су грузијско-америчке војне вежбе, планиране за лето, одложене на неодређено време због ревизије стратешких односа. Пентагон је одлуку образложио чињеницом да су грузијске власти изјавиле да Запад, а посебно САД, покушава да отвори „други фронт“ за повећање притиска на Русију у вези са ситуацијом у Украјини. Америчка страна тврди да су такве изјаве лажне.
Погледајте и:
Коментар