РУСИЈА

Захарова о новим санкцијама: Западу не одговара што смо савесни играчи у енергетском сектору

Нове британске санкције против руских танкера који превозе нафту и гас показују да Англосаксонцима не одговара Москва као савестан учесник међународног енергетског система и чине све да Русији ускрате права, рекла је портпарол руског Министарства спољних послова Марија Захарова.
Sputnik
„Русија је одговоран, поштен, савестан учесник међународног енергетског система. Ми испоручујемо, експлоатишемо, развијамо, односимо се према томе са одређеним степеном конкуренције и одговорности у расподели светских природних ресурса. Зато не одговарамо. Деценијама се чини све како би се Русији на неки начин ускратила права“, рекла је Захарова и додала да Англосаксонци настоје да руководе енергетиком на светском нивоу.
То се дешава, додала је она, зато што је енергетика живот, то је развој, то је привреда, индустрија, производња.
Представница руског Министарства је рекла да Сједињене Државе више нису у стању да одржавају сопствени развој на зацртаном нивоу, тако да им остаје само да утичу на темпо развоја у свету због чега су као циљ поставили контролу светског енергетског сектора.
„Али, нас то не кочи, као што не кочи ни оне земље које схватају да ће без Русије свет заиста зависити у потпуности од једног центра који не наступа са позиција добра“, закључила је Захарова.
Велика Британија увела је санкције против 18 руских танкера за превоз нафте и четири танкера за превоз течног природног гаса, наводи се у саопштењу британског министарства спољних послова објављеном на сајту Владе земље.
Према саопштењу британских власти, ово је највећи пакет санкција против руских танкера.
РУСИЈА
Путин: Запад губи у фер борби, зато се служи непоштеним методама
Погледајте и:
Коментар