- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава
Владимир Путин - Sputnik Србија

Путин: Запад губи у фер борби, зато се служи непоштеним методама

Пратите нас
Председник Русије Владимир Путин обратио се на пленарној седници у оквиру Руске енергетске недеље.
На седници је говорио и председник Екваторијалне Гвинеје Теодоро Обијанга Нгема Мбасого.
Руска енергетска недеља одржава се у Москви од 26. до 28. септембра. Медијски партнер форума је агенција РИА Новости.
Садржај
Прво нова обавештењаПрво стара обавештења
14:07 26.09.2024
Извоз енергената из Русије у земље Азијско-пацифичког региона раније је износио 39 одсто, али је на крају прошле године повећан 1,5 пута и сада износи више од 60 одсто, изјавио је руски председник.
Он је напоменуо да је Русија, упркос објективним потешкоћама, и даље један од водећих учесника на енергетском тржишту, као и да су у протекле 2,5 године руске компаније успеле да преусмере испоруке нафте, нафтних деривата и угља.
13:46 26.09.2024
13:37 26.09.2024
Русија ће јачати и инфраструктуру Северног морског пута, без обзира на препреке које праве многе земље, истакао је Путин.
13:35 26.09.2024
Русија, такође, мора да ојача водећу улогу у свету у у сфери атомске енергије, то је један од циљева, истакао је председник земље.
13:33 26.09.2024
Наредне године почеће с радом Тихоокеанска железничка пруга од налазишта гаса у Јакутији до лука у Хабаровској области, најавио је Путин.
13:31 26.09.2024
Ако Запад одбија повољне руске енергенте у корист оних знатно скупљих, онда је то њихов избор, поручио је председник Русије.
13:26 26.09.2024
Руски председник наложио је влади и "Гаспрому "да припреме десетогодишњи план развоја у сфери гаса, узимајући у обзир диверсификацију путева испоруке.
13:21 26.09.2024
Потрошња енергије у Русију је у порасту а то је јасан знак раста економије, рекао је Путин.
У Русији је по том питању поново постигнут рекорд, а показатељи превазилазе оне из совјетског периода, додао је он.
Енергетски систем Русије у стању је да одговори на повећану потражњу из сфере привреде.
13:16 26.09.2024
Он је рекао и да је удео рубље у спољнотрговинским трансакцијама близу 40 одсто.
"Партнери Русије заинтересовани су за прелазак на националне валуте у обрачуну. Проблеми ту такође постоје, али се превазилазе", навео је руски председник
Путин је истакао и да је Русија спремна да јача технолошки суверенитет својих партнера у енергетици, формирајући заокружене научне и производне ланце.
Према речима Путина, Русија са земљама БРИКС ради на формирању властитог платног оквира за независно сервисирање целокупне спољне трговине.
13:14 26.09.2024
Русија ће наставити да развија своје технологије у области природног течног гаса, рекао је Путин и рекао да се повећавају испоруке руског гаса преко гасовода „Снага Сибира“, као и да расте извоз природног течног гаса.
13:11 26.09.2024
Европа и Северна Америка губе своје позиције у глобалној економији, главни раст ће бити у земљама БРИКС-а и онима који желе да им се придруже, рекао је Путин.
"Земље које желе да се прикључе БРИКС виде перспективу у равноправном светском поретку уз уважавање националних интереса држава", нагласио је он.
Када је реч о темпу раста, лидери ће бити земље Глобалног југа у којима постоји велики наталитет, оценио је руски председник.
13:10 26.09.2024
Западне елите, како је рекао, спречавају приступ ка платформама и технологијама енергетског комплекса јер нису спремне да прихвате поштену конкуренцију, додао је руски председник.
"Запад не жели конкуренцију јер губи у фер борби, и на крају он користи непоштене методе", истакао је Путин.
13:09 26.09.2024
Савремена енергетика је темељ светског развоја, онда када функционише нормално и по транспарентним правилима. Запада, међутим, покушава да примени незаконите санкције у тој сфери како би извукао корист за себе, рекао је Путин на почетку обраћања.
„Очигледно је да је савремена енергетика једна од кључних индустрија, прави темељ глобалног развоја. Када ради мирно, по транспарентним и разумљивим правилима, када се развијају налазишта и прерађују ресурси, а снабдевање тржишта врши непрекидно – све то ствара чврсту основу за економски раст, социјалну сферу, за побољшање благостања грађана“, рекао је Путин.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала