СВЕТ

Владајућа странка „Грузијски сан“ води са 52,99 одсто; опозиција најавила протесте

Владајућа странка „Грузијски сан“ води са 52,99 одсто на парламентарним изборима у Грузији, показују подаци Централне изборне комисије.
Sputnik
Истовремено, из опозиције кажу да не признају резултате избора и најављују почеетак уличних протеста. Један од лидера "Коалиције за промене" каже да ће протести кренути 27. октобра.
Четири опозиционе странке прешле су цензус од пет одсто да би освојиле мандате у грузијском парламенту, али њихови укупни гласови нису довољни за формирање парламентарне већине, показују подаци ЦИК-а.
Опозициона партија Коалиција за промене освојила је 11,2 одсто, Јединство – Национални покрет је освојио 9,8 одсто, Јака Грузија - 9,02 одсто, „Гакарија је за Грузију“ 8,22 одсто. Излазност је била 58,9 одсто.

Излазне анкете опречне

Гласање у Грузији на парламентарним изборима је завршено, а владајућа партија „Грузијски сан“ води са око 56,1 одсто гласова, показују излазне анкете које је објавила медијска кућа „Имедиј“.
С друге стране, према подацима излазних анкета које је објавила опозициона ТВ компанија „Формула“, опозиција би могла да добије већину у грузијском парламенту и утиче на формирање владе.
Како је навела ова телевизија, позивајући се на излазне анкете „Едисон рисрча“, владајућа партија „Грузијски сан“ иде у опозицију са 67 освојених мандата, односно странка је добила 40,9 одсто гласова, док је опозиција освојила 51,9 одсто гласова или 83 мандата.
Претходно је саопштено да је излазност била поприлично висока, а до 17 часова на гласање је изашло 50,6 одсто бирача.
РУСИЈА
У Грузији се одржавају парламентарни избори, Москва забринута због мешања Запада
Коментар