РУСИЈА

Кремљ одбацује оптужбе за мешање у изборе у Грузији: Европске снаге покушале да утичу на гласање

Москва се не меша у унутрашње ствари Грузије и не намерава да се меша, изјавио је портпарол Кремља Дмитриј Песков.
Sputnik
„Предузимају се покушаји да се дестабилизује ситуација у републици. Такође, покушаји мешања су видљиви голим оком, али не из Русије. Огроман број снага из европских земаља покушао је да утиче на исход тог гласања. То нико није скривао. То су биле јавне изјаве. Ми се не мешамо у унутрашње ствари Грузије нити то намеравамо да радимо“, рекао је Песков, одговарајући на питање шта у Кремљу мисле о позиву председнице Грузије Саломе Зурабишвили да се изађе на протесте након парламентарних избора у земљи.
Он је нагласио да Москва снажно одбацује оптужбе за наводно мешање у изборе у Грузији.
„Те оптужбе су већ стандардне за многе земље: чим се нешто деси, одмах оптуже Русију за мешање. Не, то није тако. Није било никаквог мешања и оптужбе су апсолутно неосноване. Одлучно их одбацујемо“, рекао је Песков.
Он је поручио да је важно да се треће земље не мешају у резултате избора, пошто је то избор грузијског народа.
У међувремену је председник парламента Грузије Шалва Папуашвили рекао да председница земље Саломе Зурабишвили и опозиционе странке говоре да су резултати парламентарних избора нелегитимни како би припремили терен за државни удар.
„Ова сцена је унапред припремљена: да се резултати прогласе нелегитимним, смисли техничка влада… Све је то сцена државног удара према којој иду и тиме иду против уставног поретка“, рекао је политичар, истакавши да Грузија то неће допустити.
Раније је Зурабишвили казала да су избори потпуно намештени и позвала је на протесте. Била је иницијатор уједињења великих опозиционих партија, упркос томе што по уставу председник мора бити нестраначки.
Парламентарни избори су одржани у Грузији 26. октобра. Према подацима Централне изборне комисије, након пребројавања свих гласачких листића победила је владајућа партија Грузијски сан, која је добила 53,93 одсто гласова. Такође, у парламент улазе четири опозиционе странке које су добиле укупно 37,78 одсто гласова.
РУСИЈА
Захарова: Глупо је веровати да Европска унија некоме може дати европску будућност
Погледајте још:
Коментар