ДРУШТВО

„Неко је одлучио да вам укине право да примате златне предмете“: Михалкову уручен орден Светог Саве

Српски патријарх Порфирије уручио је орден Светог Саве првог степена прослављеном руском редитељу и глумцу Никити Михалкову, након приказивања његове представе „12“ на Великој сцени Народног позоришта у Београду.
Sputnik
„Неко је одлучио да због вашег достојанства и људског поштења, због вашег отвореног сведочења православних јеванђељских вредности, да вам укине да примате златне предмете: палме, шкољке, медведе, лавове… Наша Српска православна црква, препознавајући ваше сведочење аутентичног, здравог, нормалног, у складу са Божјим планом човека, који је заправо универзални човек, одлучила је да вас награди својим највишим признањем, орденом Светог Саве првог степена“, поручио је патријарх током уручења награде, што је публика поздравила громогласним аплаузом.
Он се захвалио руском редитељу за „предивно и узбудљиво вече и представу која открива најдубље тајне људске личности и живота“, саопштила је СПЦ.
„Посебна особеност руске културе и уметности уопште јесте да се бави питањем смисла човековог живота, а то је такође и особина вашег стваралаштва кроз које српски човек препознаје једног од највећих уметника и стваралаца на пољу филмске и сценске уметности и то не само у Русији него и у читавом свету уопште“, поручио је српски патријарх.
Патријарх Порфирије је присутнима објаснио да је предлог за одликовање Михалкова покренут још за време патријарха Иринеја.
„Али како то обично бива: да један сеје, други окопава, трећи жање, а четврти, који је најмање заслужан, има благослов да се храни од такве богате трпезе. Достојан“, навео јепатријарх.
Прослављени руски редитељ захвалио се на награди, поручивши да када човек ради за награде никад их није довољно.
„Постоји икона Мајке Божје Неочекивана радост. Данас се поклањам тој икони за ову неочекивану радост. Не сматрам да сам стварно достојан ове велике награде, али сам убеђен да је био у праву руски филозоф Василије Розанов када је рекао: Човек без вере ми није занимљив. Рођени смо да будемо занимљиви зато што верујемо. Хвала!“, рекао је Михалков.
Представи и свечаности у Народном позоришту поред патријарха Порфирија присуствовали су и владика бачки Иринеј, владика новобрдски Иларион, главни и одговорни уредник Светосавског звонца Ивана Димић и управник Народног позоришта у Београду Светислав Буле Гонцић.
Погледајте и:
Коментар