МУЛТИМЕДИЈА

Карневалска атмосфера у Димитровграду: „Дани царибродске шушенице“ /фото/

У Димитровграду је током викенда одржана манифестација под називом „Дани царибродске шушенице“, чувеног специјалитета од димљеног свињског меса које је прави деликатес, а прави се током јесени и конзумира током зиме - по вековној традицији у овом делу Србије.
Sputnik
1 / 5

Саша Јовановић, један од искуснијих произвођача шушенице, али и других гурманлука од меса, попут пиротске пеглане кобасице, казао је за Танјуг да му је ово девето учешће на овој манифестацији.

2 / 5

„Тајна добре шушенице је у домаћем месу - месу од свиња из домаћег узгоја, и то је поента целе приче. Наравно, потребно је саламурење одређен број дана, димљење на буковом дрвету, и то је то", рекао је Јовановић, додавши да је интересовање за ову манифестацију задовољавајуће и да има доста посетилаца из Бугарске.

3 / 5

Игор Веселиновић из Пирота каже да први пут учествује на „Данима царибродске шушенице“.

„Све шушенице су из мог личног узгоја. По мени је тајна добре шушенице у саламурењу, у добром одлежавању. Моје шушенице су десет дана седеле у соли, превртане и пране пар пута да со лепо угризе, и онда шушеница иде супер. Ми шушеницу током зимских дана највише волимо уз зимске шприцере, домаћи розе, а ту је и незаобилазни качкаваљ“, каже Веселиновић за Танјуг.

4 / 5

Директор Туристичке организације Димитровград Васил Андрејев изјавио је да ова манифестација из године у годину обара рекорде и када је о посећености реч, али и када је реч о броју излагача и учесника.

5 / 5

„Ове године имамо најмање 200 аутобуса са туристима из суседне Бугарске, а индивидуалне доласке и не рачунамо. Имамо много туриста из других делова Србије. Ове године имамо 265 метара штандова у хали и 105 метара у граду, тако да имамо карневалску атмосферу. Имамо око сто излагача царибродске шушенице, а посебно ме радује да је од стотинак излагача половина из Димитровграда“, рекао је Андрејев.

Коментар