МУЛТИМЕДИЈА

Београдски ракија фест: Српска шљивовица чека свој дан

У Београду је одржан 18. Београдски ракија фест, који је окупио више од 30 дестилерија и произвођача опреме за производњу ракије, а како су навели из Привредне коморе Србије, која је организатор манифестације, том приликом је упућена иницијатива за проглашење „Светског дана шљивовице“.
Sputnik
1 / 8

Саветник председника Привредне коморе Србије (ПКС) Вељко Јовановић изјавио је да је на седници групације произвођача ракије и алкохолних пића, одржаној током фестивала, потекла иницијатива брендирања шљивовице и ракије као националног и регионалног бренда.

2 / 8

Јовановић је за Танјуг казао да су се током састанка разматрали поједини датуми у децембру, који би били проглашени за „Светски дан шљивовице“ и оценио је да су велике шансе за његово проглашење.

3 / 8

Он је подсетио да су на листу светске нематеријалне баштине Унеска уписане шљивовица, односно технологија производње и знања и истакао да је Балкан регион одакле би требало да крене брендирање ракије на тржиштима где то пиће још није препознато.

4 / 8

„Тих тржишта је много. Шансе су огромне, али негде смо се руководили искуствима, као што је код Ирског вискија, који је у једном тренутку готово био нестао са тржишта, а онда победио малтене шкотски виски када је реч о популарности“, рекао је Јовановић.

5 / 8

Додао је и да је у Србији регистровано више од 1.000 произвођача ракије, чији број, према његовим речима, расте и нагласио да је битна размена знања између дестилерија.

6 / 8

Директорка ПКС за регион Ужице Ана Лапчевић казала је да је Београдски фестивал ракије препознат као један од најцењенијих манифестација и додала је да је током фестивала одржано оцењивање различитих узорака ракије набављених у промету, а који је важан сегмент манифестације.

7 / 8

Навела је да је ове године током манифестације први пут водила курс дегустације, односно сензорске анализе, што је како каже, један корак да се унапреди знање потрошача ракије.

8 / 8

Она је оценила и да је шљива, као воће, сировина која даје најкомплексније и јако алкохолно пиће у категорији воћних ракија.

Коментар