Научници универзитета у Сиднеyју спровели су прво истраживање у свету које се базирало на тестирањима у којима су учествовали студенти и открили да храна с високим уделом масти и шећера има штетан учинак на неке аспекте когнитивних функција, нарочито на свесност о простору, као и на вештину сналажења у простору.
Млади одрасли људи који су често конзумирали храну с високим уделом масти и шећера лошије су памтили локацију ковчега с благом у виртуалном лабиринту, резултати су истраживања које су знанственици објавили у стручноме часопису The International Journal of Obesity.
Они указују на негативни учинак конзумирања брзе хране на учење и памћење који су повезани с просторним окружењем, а истовремено потврђују оно што одраније знамо - важност доношења здравих прехрамбених одлука када је у питању когнитивно здравље.
Претходним истраживањима установљено је да конзумирање превише масти и шећера није само узрок развоја дијабетеса, гојазности и срчаних болести, већ је повезано и с бржим стопама когнитивног пропадања које се доводи у везу са старењем када су у питању средовечни и старији одрасли људи, објавио је тим у свом раду.
Иако су аустралијски истраживачи открили да ни млади људи нису изузети од негативних учинака конзумације прерађене и нездраве хране, добра је вест да код њих вероватно није погођен мозак у целини, већ само хипокампус - део мозга који управља способношћу памћења и помаже код вештине сналажења у простору.
Један од научника који су радили на истраживању, Доминик Тран истиче како је добра вест да промене у исхрани могу да побољшају здравље хипокампуса, а тиме и нашу способност сналажења у околини, као на пример када истражујемо неки нови град или настојимо да запамтимо нови пут ка кући, преноси портал Зимо.
Погледајте и: