https://sputnikportal.rs/20250512/pazite-sta-jedete-ova-hrana-negativno-utice-na-mozak-1185674605.html
Пазите штa једете: Ова храна негативно утиче на мозак
Пазите штa једете: Ова храна негативно утиче на мозак
Sputnik Србија
Конзумација превеликих количина масне и слатке хране не само да повећава обим струка и трбуха, већ и негативно утиче и на когнитивне способности и вештину... 12.05.2025, Sputnik Србија
2025-05-12T17:48+0200
2025-05-12T17:48+0200
2025-05-12T17:48+0200
наука и технологија
наука и технологија
друштво
https://cdn1.img.sputnikportal.rs/img/07e8/05/09/1171990605_0:225:1024:801_1920x0_80_0_0_f8a13b0b0ee883b4951f6e19f3c9635d.jpg
Научници универзитета у Сиднеyју спровели су прво истраживање у свету које се базирало на тестирањима у којима су учествовали студенти и открили да храна с високим уделом масти и шећера има штетан учинак на неке аспекте когнитивних функција, нарочито на свесност о простору, као и на вештину сналажења у простору.Млади одрасли људи који су често конзумирали храну с високим уделом масти и шећера лошије су памтили локацију ковчега с благом у виртуалном лабиринту, резултати су истраживања које су знанственици објавили у стручноме часопису The International Journal of Obesity.Они указују на негативни учинак конзумирања брзе хране на учење и памћење који су повезани с просторним окружењем, а истовремено потврђују оно што одраније знамо - важност доношења здравих прехрамбених одлука када је у питању когнитивно здравље.Претходним истраживањима установљено је да конзумирање превише масти и шећера није само узрок развоја дијабетеса, гојазности и срчаних болести, већ је повезано и с бржим стопама когнитивног пропадања које се доводи у везу са старењем када су у питању средовечни и старији одрасли људи, објавио је тим у свом раду.Иако су аустралијски истраживачи открили да ни млади људи нису изузети од негативних учинака конзумације прерађене и нездраве хране, добра је вест да код њих вероватно није погођен мозак у целини, већ само хипокампус - део мозга који управља способношћу памћења и помаже код вештине сналажења у простору.Један од научника који су радили на истраживању, Доминик Тран истиче како је добра вест да промене у исхрани могу да побољшају здравље хипокампуса, а тиме и нашу способност сналажења у околини, као на пример када истражујемо неки нови град или настојимо да запамтимо нови пут ка кући, преноси портал Зимо.Погледајте и:
Sputnik Србија
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
2025
Sputnik Србија
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
Вести
sr_RS
Sputnik Србија
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
https://cdn1.img.sputnikportal.rs/img/07e8/05/09/1171990605_0:129:1024:897_1920x0_80_0_0_1a8aa9e76478ec48d7ae63a3174680ce.jpgSputnik Србија
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
наука и технологија, друштво
наука и технологија, друштво
Пазите штa једете: Ова храна негативно утиче на мозак
Конзумација превеликих количина масне и слатке хране не само да повећава обим струка и трбуха, већ и негативно утиче и на когнитивне способности и вештину сналажења у простору, које се, како су показала истраживања, смањују уносом у организам нездраве хране.
Научници универзитета у Сиднеyју спровели су прво истраживање у свету које се базирало на тестирањима у којима су учествовали студенти и открили да храна с високим уделом масти и шећера има штетан учинак на неке аспекте когнитивних функција, нарочито на свесност о простору, као и на вештину сналажења у простору.
Млади одрасли људи који су често конзумирали храну с високим уделом масти и шећера лошије су памтили локацију ковчега с благом у виртуалном лабиринту, резултати су истраживања које су знанственици објавили у стручноме часопису The International Journal of Obesity.
Они указују на негативни учинак конзумирања брзе хране на учење и памћење који су повезани с просторним окружењем, а истовремено потврђују оно што одраније знамо - важност доношења здравих прехрамбених одлука када је у питању когнитивно здравље.
Претходним истраживањима установљено је да конзумирање превише масти и шећера није само узрок развоја дијабетеса, гојазности и срчаних болести, већ је повезано и с бржим стопама когнитивног пропадања које се доводи у везу са старењем када су у питању средовечни и старији одрасли људи, објавио је тим у свом раду.
Иако су аустралијски истраживачи открили да ни млади људи нису изузети од негативних учинака конзумације прерађене и нездраве хране, добра је вест да код њих вероватно није погођен мозак у целини, већ само хипокампус - део мозга који управља способношћу памћења и помаже код вештине сналажења у простору.
Један од научника који су радили на истраживању, Доминик Тран истиче како је добра вест да промене у исхрани могу да побољшају здравље хипокампуса, а тиме и нашу способност сналажења у околини, као на пример када истражујемо неки нови град или настојимо да запамтимо нови пут ка кући,
преноси портал Зимо.