00:00
01:00
02:00
03:00
04:00
05:00
06:00
07:00
08:00
09:00
10:00
11:00
12:00
13:00
14:00
15:00
16:00
17:00
18:00
19:00
20:00
21:00
22:00
23:00
00:00
01:00
02:00
03:00
04:00
05:00
06:00
07:00
08:00
09:00
10:00
11:00
12:00
13:00
14:00
15:00
16:00
17:00
18:00
19:00
20:00
21:00
22:00
23:00
СПУТЊИК ИНТЕРВЈУ
07:00
30 мин
ОРБИТА КУЛТУРЕ
16:00
120 мин
СПУТЊИК ИНТЕРВЈУ
21:00
30 мин
СПУТЊИК ИНТЕРВЈУ
07:00
30 мин
СПУТЊИК СПОРТ
21:00
30 мин
ЈучеДанас
На програму
Реемитери
Студио Б99,1 MHz, 100,8 MHz и 105,4 MHz
Радио Новости104,7 MHz FM
Остали реемитери
 - Sputnik Србија, 1920
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА

Пазите штa једете: Ова храна негативно утиче на мозак

CC0 / Слика генерисана вештачком интелигенцијом / Мозак, илустрација
Мозак, илустрација - Sputnik Србија, 1920, 12.05.2025
Пратите нас
Конзумација превеликих количина масне и слатке хране не само да повећава обим струка и трбуха, већ и негативно утиче и на когнитивне способности и вештину сналажења у простору, које се, како су показала истраживања, смањују уносом у организам нездраве хране.
Научници универзитета у Сиднеyју спровели су прво истраживање у свету које се базирало на тестирањима у којима су учествовали студенти и открили да храна с високим уделом масти и шећера има штетан учинак на неке аспекте когнитивних функција, нарочито на свесност о простору, као и на вештину сналажења у простору.
Млади одрасли људи који су често конзумирали храну с високим уделом масти и шећера лошије су памтили локацију ковчега с благом у виртуалном лабиринту, резултати су истраживања које су знанственици објавили у стручноме часопису The International Journal of Obesity.
Они указују на негативни учинак конзумирања брзе хране на учење и памћење који су повезани с просторним окружењем, а истовремено потврђују оно што одраније знамо - важност доношења здравих прехрамбених одлука када је у питању когнитивно здравље.
Претходним истраживањима установљено је да конзумирање превише масти и шећера није само узрок развоја дијабетеса, гојазности и срчаних болести, већ је повезано и с бржим стопама когнитивног пропадања које се доводи у везу са старењем када су у питању средовечни и старији одрасли људи, објавио је тим у свом раду.
Иако су аустралијски истраживачи открили да ни млади људи нису изузети од негативних учинака конзумације прерађене и нездраве хране, добра је вест да код њих вероватно није погођен мозак у целини, већ само хипокампус - део мозга који управља способношћу памћења и помаже код вештине сналажења у простору.
Један од научника који су радили на истраживању, Доминик Тран истиче како је добра вест да промене у исхрани могу да побољшају здравље хипокампуса, а тиме и нашу способност сналажења у околини, као на пример када истражујемо неки нови град или настојимо да запамтимо нови пут ка кући, преноси портал Зимо.
Погледајте и:
Све вести
0
Прво нова обавештењаПрво стара обавештења
loader
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала