За неке од ових биљака цена је и до 40 евра по граму, а многи су разрадили бизнисе који им доносе и до 40.000 евра годишње.
Шафран
Шафран је вишегодишња биљка, а зачин се добија из цвета „Crocus sativus“. Сматра се једним од најскупљих зачина на свету. Шафран је прво узгајан у Грчкој, након тога почео је да се узгаја и у Евроазији, а касније је донет у делове Северне Америке, Северне Африке.
Како пише „Замедиа“, у крајинском селу Тамничу налазе се поља ове најскупље биљке на свету, од које се прави и најскупљи зачин на свету.
Оно што је специфично за ову биљку јесте да може да достигне висину до 30 центиметара. Зачин се прави од цвета шафрана, чија је берба обично у октобру. Није ни чудо што је зачин најскупљи кад је за један килограм потребно и до 200.000 цветова који су изузетно осетљиви. Килограм овог зачина кошта скоро 40.000 динара, а један грам кошта од 30 до 40 евра.
Шпаргла
Шпаргла је зељаста биљка, а од давнина се користи у народној медицини. Широм света се користи као здраво и укусно поврће. Верује се да ова биљка потиче са истока, одакле је још пре нове ере донета у Европу.
Узгајањем шпаргле може да се заради и до 20.000 евра годишње. Ова биљка је једна од ретких која може да преживи неповољне временске услове. Осим тога што је лековита, врло је скупа, а за килограм шпаргле у Србији је потребно издвојити око 2.000 динара. У Србији, иначе, нема великих произвођача ове биљке, са једног хектара шпаргле профитабилност је од 15.000 до 20.000 евра годишње, пише „Биз портал“.
Батат
Батат, односно слатки кромпир је тропска биљка која по свом изгледу највише подсећа на обични кромпир, слатког је укуса и садржи доста протеина. Порекло батата је из Средње и Јужне Америке, а ова врста поврћа се у последње време све више користи у Србији.
Садња батата обично почиње у мају. Узгаја се из садница. Сади се на узвишеним гредицама са употребом баштенске фолије. Килограм батата у слободној продаји кошта око 300 динара.
Узгајивача овог поврћа у Србији такође нема много.
Погледајте и: