00:00
01:00
02:00
03:00
04:00
05:00
06:00
07:00
08:00
09:00
10:00
11:00
12:00
13:00
14:00
15:00
16:00
17:00
18:00
19:00
20:00
21:00
22:00
23:00
00:00
01:00
02:00
03:00
04:00
05:00
06:00
07:00
08:00
09:00
10:00
11:00
12:00
13:00
14:00
15:00
16:00
17:00
18:00
19:00
20:00
21:00
22:00
23:00
ОРБИТА КУЛТУРЕ
10:00
120 мин
СПУТЊИК ИНТЕРВЈУ
21:00
30 мин
СПУТЊИК ИНТЕРВЈУ
07:00
30 мин
ОРБИТА КУЛТУРЕ
Срби у огледалу Ермитажа
16:00
120 мин
МИЉАНОВ КОРНЕР
Звездин Тома: Први интервју после победе над Фенером – сањамо Ф4
20:00
60 мин
СПУТЊИК ИНТЕРВЈУ
Какав је изазов откривати и бележити велике приче у малим причама
21:30
30 мин
ЈучеДанас
На програму
Реемитери
Студио Б99,1 MHz, 100,8 MHz и 105,4 MHz
Радио Новости104,7 MHz FM
Остали реемитери
 - Sputnik Србија, 1920
ЕКОНОМИЈА
Спутњик Економија прати најновије вести, анализе и извештаје из Русије, региона и света.

Три биљке – фантастичан бизнис у Србији, зарада до 40.000 евра годишње /фото/

CC0 / Слика генерисана вештачком интелигенцијом / шафран зачин
шафран зачин - Sputnik Србија, 1920, 18.08.2025
Пратите нас
Добро је познато да се пољопривредници који се окрену производњи биљака попут шафрана, шпаргле и батата никада не покају, јер је зарада - одлична.
За неке од ових биљака цена је и до 40 евра по граму, а многи су разрадили бизнисе који им доносе и до 40.000 евра годишње.

Шафран

© Sputnik / Ekaterina Lyzlova / Уђи у базу фотографијашафран
Цветение весенних растений в Сочи - Sputnik Србија, 1920, 18.08.2025
шафран
Шафран је вишегодишња биљка, а зачин се добија из цвета „Crocus sativus“. Сматра се једним од најскупљих зачина на свету. Шафран је прво узгајан у Грчкој, након тога почео је да се узгаја и у Евроазији, а касније је донет у делове Северне Америке, Северне Африке.
Како пише „Замедиа“, у крајинском селу Тамничу налазе се поља ове најскупље биљке на свету, од које се прави и најскупљи зачин на свету.
Оно што је специфично за ову биљку јесте да може да достигне висину до 30 центиметара. Зачин се прави од цвета шафрана, чија је берба обично у октобру. Није ни чудо што је зачин најскупљи кад је за један килограм потребно и до 200.000 цветова који су изузетно осетљиви. Килограм овог зачина кошта скоро 40.000 динара, а један грам кошта од 30 до 40 евра.

Шпаргла

CC0 / Слика генерисана вештачком интелигенцијом / шпаргла
шпаргла - Sputnik Србија, 1920, 18.08.2025
шпаргла
Шпаргла је зељаста биљка, а од давнина се користи у народној медицини. Широм света се користи као здраво и укусно поврће. Верује се да ова биљка потиче са истока, одакле је још пре нове ере донета у Европу.
Узгајањем шпаргле може да се заради и до 20.000 евра годишње. Ова биљка је једна од ретких која може да преживи неповољне временске услове. Осим тога што је лековита, врло је скупа, а за килограм шпаргле у Србији је потребно издвојити око 2.000 динара. У Србији, иначе, нема великих произвођача ове биљке, са једног хектара шпаргле профитабилност је од 15.000 до 20.000 евра годишње, пише „Биз портал“.

Батат

CC0 / Слика генерисана вештачком интелигенцијом / батат
батат - Sputnik Србија, 1920, 18.08.2025
батат
Батат, односно слатки кромпир је тропска биљка која по свом изгледу највише подсећа на обични кромпир, слатког је укуса и садржи доста протеина. Порекло батата је из Средње и Јужне Америке, а ова врста поврћа се у последње време све више користи у Србији.
Садња батата обично почиње у мају. Узгаја се из садница. Сади се на узвишеним гредицама са употребом баштенске фолије. Килограм батата у слободној продаји кошта око 300 динара.
Узгајивача овог поврћа у Србији такође нема много.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала