Иако стручњаци не би саветовали људима да једу више чоколаде, рекли су да би налази могли помоћи у откривању свакодневних намирница које садрже трагове здравијег и дужег живота.
Теобромин је релативно неистражени прехрамбени фитонутријент који је повезан са здравственим предностима и продуженим животним веком, рекли су научници, преноси агенција ДПА.
Међутим, спроведено је ограничено истраживање о његовом утицају на људе. Анализа, коју су спровели стручњаци с Кингс Колеџа у Лондону, обухватила је 509 људи у Британији и 1160 људи из студије Кора у Немачкој.
Научници су рекли да су пронашли "значајну повезаност" између нивоа теобромина у крви и споријег биолошког старења.
Врло узбудљиво откриће
"Ово је врло узбудљиво откриће, а следећа важна питања су шта стоји иза ове повезаности и како можемо даље истражити интеракције између прехрамбених метаболита и нашег епигенома. Овај приступ могао би нас довести до важних открића о старењу, и шире, о уобичајеним и ретким болестима", рекао је водећи научник на Кингс Колеџа у Лондону Рамy Сад, који је уједно и доктор клиничке генетике.
"Наша студија проналази везе између кључне компоненте тамне чоколаде и дужег остајања млађима. Иако не кажемо да би људи требали јести више тамне чоколаде, ово истраживање нам може помоћи да схватимо како свакодневна храна може садржавати трагове за здравији и дужи живот", каже Јордана Бел, професор епигеномике на Конгс Колеџу у Лондону.
Истраживачи су такође тестирали друге молекуле пронађене у какау и кафи, али сугеришу да је учинак специфичан за теобромин. Тим сада истражује је ли учинак на биолошко старење јединствен за теобромин или материја ступа у интеракцију с другим хемикалијама у тамној чоколади, попут полифенола. Полифеноли су снажни антиоксиданси који се налазе и у воћу, поврћу, чају, кафи и вину.
Погледајте и: