00:00
01:00
02:00
03:00
04:00
05:00
06:00
07:00
08:00
09:00
10:00
11:00
12:00
13:00
14:00
15:00
16:00
17:00
18:00
19:00
20:00
21:00
22:00
23:00
00:00
01:00
02:00
03:00
04:00
05:00
06:00
07:00
08:00
09:00
10:00
11:00
12:00
13:00
14:00
15:00
16:00
17:00
18:00
19:00
20:00
21:00
22:00
23:00
ОРБИТА КУЛТУРЕ
10:00
120 мин
СПУТЊИК ИНТЕРВЈУ
16:00
30 мин
СПУТЊИК ИНТЕРВЈУ
21:00
30 мин
СПУТЊИК ИНТЕРВЈУ
07:00
30 мин
ОРБИТА КУЛТУРЕ
Звук Савиних „Шидијанки“
16:00
120 мин
МИЉАНОВ КОРНЕР
Мрђа: Желим да Милојевић остане што дуже у Звезди
20:00
50 мин
ПРОРОК
Ко се крије иза антисрпске кампање у Хрватској
20:51
8 мин
СПУТЊИК ИНТЕРВЈУ
Милован Бојић: Шојгуу сам давно рекао – ми их задржавамо, а кренуће и на вас!
21:30
30 мин
ЈучеДанас
На програму
Реемитери
Студио Б99,1 MHz, 100,8 MHz и 105,4 MHz
Радио Новости104,7 MHz FM
Остали реемитери
 - Sputnik Србија, 1920
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА

Хемикалија из црне чоколаде може да успори старење?

CC0 / Unsplash / Чоколада
Чоколада - Sputnik Србија, 1920, 12.12.2025
Пратите нас
Хемикалија пронађена у тамној чоколади могла би помоћи у успоравању старења, сматрају научници. Студија је проучавала нивое теобромина - материје која се налази у какаовцу - у крви и упоредила их с маркерима биолошког старења, који показују колико је тело старо у смислу здравља и функција, а не година живота.
Иако стручњаци не би саветовали људима да једу више чоколаде, рекли су да би налази могли помоћи у откривању свакодневних намирница које садрже трагове здравијег и дужег живота.
Теобромин је релативно неистражени прехрамбени фитонутријент који је повезан са здравственим предностима и продуженим животним веком, рекли су научници, преноси агенција ДПА.
Међутим, спроведено је ограничено истраживање о његовом утицају на људе. Анализа, коју су спровели стручњаци с Кингс Колеџа у Лондону, обухватила је 509 људи у Британији и 1160 људи из студије Кора у Немачкој.
Научници су рекли да су пронашли "значајну повезаност" између нивоа теобромина у крви и споријег биолошког старења.

Врло узбудљиво откриће

"Ово је врло узбудљиво откриће, а следећа важна питања су шта стоји иза ове повезаности и како можемо даље истражити интеракције између прехрамбених метаболита и нашег епигенома. Овај приступ могао би нас довести до важних открића о старењу, и шире, о уобичајеним и ретким болестима", рекао је водећи научник на Кингс Колеџа у Лондону Рамy Сад, који је уједно и доктор клиничке генетике.
"Наша студија проналази везе између кључне компоненте тамне чоколаде и дужег остајања млађима. Иако не кажемо да би људи требали јести више тамне чоколаде, ово истраживање нам може помоћи да схватимо како свакодневна храна може садржавати трагове за здравији и дужи живот", каже Јордана Бел, професор епигеномике на Конгс Колеџу у Лондону.
Истраживачи су такође тестирали друге молекуле пронађене у какау и кафи, али сугеришу да је учинак специфичан за теобромин. Тим сада истражује је ли учинак на биолошко старење јединствен за теобромин или материја ступа у интеракцију с другим хемикалијама у тамној чоколади, попут полифенола. Полифеноли су снажни антиоксиданси који се налазе и у воћу, поврћу, чају, кафи и вину.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала