Феномен који би могао да буде пресудан: Ако „стидљивих“ буде више од 2,5 одсто — Трамп побеђује!

© REUTERS / JONATHAN ERNSTПредседник САД Доналд Трамп се обраћа својим присталицама
Председник САД Доналд Трамп се обраћа својим присталицама  - Sputnik Србија
Пратите нас
Анкете с проценама рејтинга кандидата за следећег председника САД не узимају у обзир „стидљиве бираче“, оне који не смеју да кажу да ће на изборима гласати за Доналда Трампа. Ако их буде изнад 2,5 одсто, Трамп побеђује, сматра економиста Горан Николић.

У тринаест тзв. колебљивих држава у којима је могућа победа оба кандидата, и Трампа и Џоа Бајдена, они ће одлучити изборе, каже Николић за Спутњик. Он подсећа да је тренд да Трампове шансе у тим државама од октобра расту и да је то видљиво и у изборном дану. Тако је било и 2016, каже економиста.

„Стидљиви бирачи“ решавају ствар

„Пред сам крај имали смо да је Трамп, барем према анкетама којима можемо веровати, константно смањивао предност. Тренутно, у ових дванаест главних држава разлика је 2,8 одсто у корист Бајдена. Међутим, најважније је једно питање. То је оно на шта ниједан аналитичар у САД нема одговор – колико постоји бирача који не смеју да кажу да су за Трампа. Да ли су истраживања толико добра да могу да детектују такве бираче, да ли је њих између 2,5 и три одсто, као што тврде неки аналитичари и да ли је тај број испод или изнад тога“, објашњава он.

Ако би број такозваних „стидљивих бирача“ био изнад 2,5 одсто, Трамп је добио изборе, тврди наш саговорник. Актуелни председник има моментум и питање је хоће ли га тај моментум довести до довољног броја електора да освоји следећи председнички мандат.

„Питање да ли може у колебљивим државама да преокрене резултат. И по мени, да ли је уопште реч о преокретању, да ли су анкете коректне. Многи са разлогом сумњају да анкете не могу да ухвате бираче који не смеју да кажу да су за Трампа, јер је то социјално непожељно“, сматра Николић.

Два пута до Трампове победе

Да би остао у Белој кући, Трамп мора да победи у свим државама у којима је, према анкетама и кладионицама, или нерешено (Флорида, Северна Каролина, Аризона) или је он фаворит (Тексас, Охајо, Ајова, Џорџија), али уз то мора да задржи и две од три кључне државе Средњег Запада - Пенсилванију, Мичиген, Висконсин - или једну од њих ако она није Висконсин.

С обзиром да тренутно губи са један одсто разлике на Флориди, у случају постојања „стидљивих бирача“, Трамп ће добити изборе у тој држави, док је у Џорџији, Северној Каролини и Ајови већ прешао у предност, објашњава Николић.

Он додаје да постоје два начина да Трамп стигне до победе:

„Један начин је да освоји све државе које је освојио на претходним изборима – тзв. државе „појаса рђе“ око Великих језера, без Мичигена, Висконсина и Минесоте. Ако би од држава које прошли пут освојио, освојио само једну, Пенсилванију, он добија изборе. Ако би изгубио Пенсилванију, постоји други пут. Разлика у Аризони је мања и ако би освоји њу, уз још једну државу, која може бити Минесота, Висконсин или Мичиген“, каже Николић.

Наш саговорник не искључује изненађења, као што их је било и 2016, када су аналитичари сматрали да је пут ка победи водио кроз Неваду и Њу Хемпшир. Међутим, догодило се да је изгубио у овим државама, а добио изборе у државама око Великих језера.

И агенције јавног мнења у САД наглашавају велику могућност изненађења. тако је последњег дана изборне кампање, агенција „Селцер“ у Ајови измерила Трампову предност од седам одсто у односу на противкандидата. У истој исто толико су процењивали Трампову предност над Хилари Клинтон пре четири године, а стварна предност била је девет одсто.

За сада, победник председничких избора у САД унапред је познат у 37 од 50 савезних држава, у којима је бирачко тело чврсто наклоњено Доналду Трампу или Џозефу Бајдену. Преосталих тринаест називају се „колебљивим“ државама, јер је у њима могућа победа оба кандидата. То су Невада, Аризона, Тексас, Флорида, Џорџија, Северна Каролина, Пенсилванија, Охајо, Мичиген, Висконсин, Минесота и Ајова.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала