Коначна битка: Трамп од четири кључне државе мора да освоји две, а има и опцију Б

© AP Photo / Michael PerezИзбори у Америци
Избори у Америци - Sputnik Србија
Пратите нас
Ако Доналд Трамп победи у Џорџији и Северној Каролини, што је очекивано, рачуница за његову победу је једноставна. Од четири преостале државе актуелни амерички председник мора да победи макар у две.

Трампова победа виси о концу у четири државе, каже економиста Горан Николић – Невада, Висконсин, Мичиген и Пенсилванија.

„Од те четири државе, Трамп мора да добије било које две, осим једне комбинације, а та комбинација је Невада и Висконсин,, пошто тако не добија 21 електора“, наводи Николић.

У Невади, шансе двојице кандидата су се изједначиле, а пребројавање гласова неочекивано је одложено за сутра, док је у Мичигену Бајден смањио Трампову предност на 0,3 одсто. У Пенсилванији, Трамп је у предности за 11,5 одсто, али и тамо се чека на крај изборног дана, како би се пребројали гласови пристигли поштом. У Висконсину, Џо Бајден је у незнатној предности.

Према Николићевим речима, постоји могућност да Бајден достигне предност коју актуелни амерички председник има у Пенсилванији, али наглашава да је за Трампа најгори сценарио да добије само Пенсилванију и да му, тако зафали свега један електорски глас. У оваквој ситуацији Трамп се налази пошто је у Небраски, једној од ретких држава у којима победник не носи све, него се гласови електора распоређују пропорционално броју гласова које су кандидати освојили, изгубио један електорски глас. Све у свему, разлика у гласовима биће веома мала, констатује наш саговорник.

Говорећи о успоравању бројања гласова, Николић наглашава да је Трамп пре избора учинио „веома паметну ствар са аспекта Републиканске странке“.

„Он је ангажовао стотине адвоката, већ неколико месеци унапред, који ће сваки глас који је послат поштом проверавати. Они ће и најмању могућу неправилност, као што је погрешно уписан датум, обарати пред судовима, зато што су судови у већини „колебљивих“ држава његови, или има већину у Сенату или у Конгресу дате државе…“, каже Николић.

Због тога је у обраћању Трамп и поменуо обраћање судовима, јер се, према Николићевим речима, рачуна да је могућност грешке приликом гласања поштом енормна и да би до 30 одсто таквих гласова могло да буде оборено пред судовима.

© SputnikВиџет за америчке изборе за инжект
Коначна битка: Трамп од четири кључне државе мора да освоји две, а има и опцију Б  - Sputnik Србија
Виџет за америчке изборе за инжект

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала