Више од хиљаду људи биће намерно заражено короном да би се убрзао развој вакцине

© AFP 2023 / PHOTO / DPA / LUKAS SCHULZE +++ GERMANY OUT +++Вакцина
Вакцина - Sputnik Србија
Пратите нас
Више од хиљаду добровољаца биће инфицирано вирусом корона како би се убрзао развој вакцине против те заразе.

Група научника окупљена под називом „1DaySooner“, која каже да није повезана ни са једном компанијом за развој вакцина, позвала је добровољце да им се јаве, а до сада је интересовање показало више од 2.300 људи из 52 државе, преноси Њузвик.

Тест на вирус корона – илустрација - Sputnik Србија
Британац вакцинисан против корона вируса открива нуспојаве

Циљ је да се одабере око 1.500 здравих појединаца који ће примити потенцијалну вакцину против новог вируса корона , а потом бити изложени том вирусу, како би се утврдило да ли је вакцина ефикасна у заштити, наводи часопис „Нејчр“.

Тиме би, како наводи Џош Морисон, један од научника из ове групе, био убрзан развој вакцине против вируса који је изазвао пандемију.

Развој вакцина траје дуго, будући да тестирања на људима изгледају тако што добровољци приме вакцину, а онда се прате у свакодневном животу и проверава се да ли су се заразили.

Готовая тканевая живая вакцина для профилактики и лечения гриппа в Московском научно-исследовательском институте вирусных препаратов, 1973 год - Sputnik Србија
Русија лансира вакцину против вируса корона до краја године

Међутим, сада би добровољци били изложени вирусу одмах после вакцинисања, како би се тај процес убрзао.

Добровољци који се пријављују треба да буду старости од 20 до 45 година, здрави, да живе у урбаним срединама, али и да буду високо мотивисани за велики ризик који постоји, јер ће учинити нешто од општег добра у борби против пандемије, каже Морисон.

Да ризик од таквог експеримента постоји, показују и подаци из САД, добијени на случајном узорку, где је око 20 одсто хоспитализованих због ковида-19 управо у старосној групи од 20 до 45 година, а од тих пацијената, два до четири одсто је завршило на интензивној нези.

Лаборант испитује вакцину за вирус корона - Sputnik Србија
Да ли смо ово чекали: Водећа кинеска фармацеутска компанија близу вакцине против вируса корона

Сличне студије рађене су и раније, када су у питању грип и маларија.

Стручњаци, међутим, кажу да нису проблем само етичка питања у оваквом експерименту.

Чарли Велер, шефица енглеског фонда за развој вакцина „Велкам“, каже да је упитно и да ли ће то заиста убрзати развој вакцине.

„Научници прво треба да нађу начин како да изложе испитанике вирусу на сигуран начин. Ипак, постоји потенцијал у таквом приступу, али и много отворених питања“, рекла је она.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала