Медведев: Очување истине о рату чува и сећање на јунаке

© PREDSEDNISTVO SRBIJEРуски премијер Дмитриј Медведев
Руски премијер Дмитриј Медведев - Sputnik Србија
Пратите нас
Премијер Русије Дмитриј Медведев честитао је вечерас 75. годишњицу ослобођења Београда, уз поруку да је очување истине о рату најбољи начин да се сачува сећање на оне који су извојевали ту победу.

„Не треба да буде покушаја да се нешто замаскира или да се заборави, сви знамо за невиђену суровост фашиста. Сваки Србин ће увек памтити Крагујевац. О томе треба говорити јасно и отворено ван политичких и било којих других моделирања и то је најбољи противотров за оно што се данас дешава у нашем свету“, рекао је Медведев на свечаној академији у Сава центру, посвећеној 75. годишњици ослобођења Београда.

Обраћајући се после говора ветерана који је ослобађао Београд, Медведев је истакао да је победа у Београду извојевана захваљујући онима који данас седе у сали и оних којих више нема међу нама и управо је зато она тако вредна и толико је важно сећање на оне који су ту победу исковали.

Са сваком годином, додао је руски премијер, рат је све даље, али бол због њега се и даље осећа у свакој породици и у Русији и у Србији.

„У нашим домовима чувамо фотографије рођака, али практично нема ниједне породице у нашим земљама које рат није погодио и управо с тим фотографијама на Дан победе наши људи излазе на улице, што сматрам да је то веома важно“, казао је Медведев.

Он је подсетио да је у 19. веку Русија подржала Србију у борби за независност, да су у Првом светском рату наше државе такође биле заједно и да су у Другом светском рату биле део антихитлеровске коалиције.

„Тада смо били веома блиски и уверен сам да ће тако увек бити“, рекао је Медведев.

Руски премијер је навео и да ће у Москви сутра бити приређен ватромет у част ослобођења Београда.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала