Вучић: Срби су реч „слобода“ донели на Балкан

© Фото : PREDSEDNISTVO SRBIJEПредседник Србије Александар Вучић
Председник Србије Александар Вучић - Sputnik Србија
Пратите нас
Председник Александар Вучић поручио је вечерас да Србија зна колика је цена слободе, јер ју је увек „куповала“ крвљу свог народа и зато своју слободу никада никоме неће дати.

„Срби су народ хероја, победника и народ који је реч ’слобода‘ донео на Балкан“, констатовао је председник Србије у обраћању на свечаној академији поводом обележавања 75. годишњице ослобођења Београда у Другом светском рату, којој је присуствовао и премијер Русије Дмитриј Медведев.

„Данас, после 75 година, знамо да не постоји нешто што се зове полуслобода, полунезависност, полусамосталност. Слобода је једна, цела, не дели се на парче. Или је имаш, или је немаш. Слободан је само онај који сам одлучује о свом путу, интересима и судбини. Ми, који смо слободу платили гробовима, то најбоље знамо“, поручио је Вучић,

Чување те слободе је, каже он, тешко, некада мукотрпно, и уз плаћање неке цене, али никада та слобода неће бити изневерена и никада неће бити изневерени гробови наших предака који су се за њу борили, преноси Танјуг.

Каже да је Србија у временима „када није имала снаге“ умела да побрка историју и своје место у њој, али данас поново стоји у својој историји уз истину, правду и свесна обавезе да памти и да се својих хероја неће никада одрећи јер, наглашава Вучић, „Срби немају лошу прошлост, па да је жале“.

„Ми смо народ хероја, победника и народ који је реч ’слобода‘ донео на Балкан. Ми нисмо ти који желе да узму нечију слободу, јер превише ценимо своју да бисмо је ускратили некоме. Нећемо да нам узму слободу, наше интересе, чуваћемо и сачувати нашу Србију, одбранићемо наше националне интересе, чуваћемо и бранићемо наш народ и на КиМ и на сваком другом месту где су права наших људи угрожена“, поручио је Вучић.

Вучић је рекао да није било ни лако, ни једноставно ослободити Београд октобра 1944, већ напротив, било је крваво доћи до слободе.

Подсетио је да је у Београдској офанзиви око 4.000 Црвеноармејаца и српских партизана пало за слободу, у борбама од 12. до 20. октобра 1944. године, чији је главни циљ био извршење фронталног удара са југа и пролаз у центар града ка Калемегдану.

У тој борби пресудно је утицала совјетска жива сила и техничка надмоћ, за окончање 1.300 дана дуге окупације.

„То је била цена и дуг који нам је остављен — да знамо шта је и колико коштало и да никада никоме слободу више не дамо“, поручио је Вучић и захвалио свима који су помагали у ослобођењу Београда, али пре свега Црвеној армији, јер, како је рекао, без совјетских пријатеља не бисмо извојевали слободу.

„Ако нас је тај страшни рат, са милионима жртава нечему научио то је да слобода нема своју цену, јер су њена супротност ропство, логори од Аушвица до оног који нас највише боли због масовног убиства Срба, Јасеновца“, рекао је Вучић.

Истакао је да се ниједан народ није дигао против окупатора тако масовно као српски, где год да је живео, а да мере одмазде за Србе нису важиле нигде у Европи, а посебно у НДХ где је спровођен монструозан план њихових елита — да трећину Срба покатоличе, трећину протерају, трећину „ставе под нож“.

„И зато је победа из октобра 1944. већа и значајнија јер се значила победу не само над Немачком, већ и над свим њеним савезницима“, рекао је Вучић.

Тог октобра, каже, у Београду су се срели партизани из Поморавља, са Космаја, Шумадије и Лике...

Истиче да српски народ после толико жртава жели да живи у слободи, да у тој слободи расте, рађа се и побеђује, али не, како каже, у борбама и рату, већ у економији и спорту.

„Ако некоме не треба претити, то је Србија, превише смо уложили да бисмо се слободе одрекли и тиме препустили ове борце забораву“, нагласио је Вучић.

Наводи да је данас имао прилике да види како је српска војска напредовала, како је опремљена, али да то не представља позив на сукоб, већ дужност да смо свесни да слободу не дамо и да ћемо знати да је бранимо.

„То није позив на рат, Србија жели мир. Нико није толико радио на компромисима. Желимо регион који ради, сарађује, сам брине о својим интересима, желимо пријатеље и да чувамо пријатељства, као што чувамо са Русијом и са народима са којима смо крварили за слободу“, подвукао је Вучић.

Он је на руском поручио да се данас прославља велики јубилеј, 75 година. године од једне од најважнијих битака на Балкану, коју су извојевали заједно југословенски и совјетски војници.

„Имали смо 1944. године снажну подршку Русије, али 1999. године је било другачије. Могу увредити Русе тим речима, али говорим искрено. Ипак, данас искрено верујем у то да се чврсто можемо ослонити на Русију, захваљујући подршци пријатеља Владимира Путина“, рекао је Вучић.

Истакао је да је Србија мала земља, али да је руски председник увек умео да саслуша Србију и да разуме њену позицију, у чему се, каже, испољава његова величина и његово однос према српском народу.

„Хвала му за све што је учинио“, рекао је Вучић и захвалио и премијеру Медведеву на посети Србији.

Захвалио је и хору „Александров“ на извођењу можда најлепше песме икада сковане, Дан победе, као и на томе што поново гостује у Србији, подсетивши да је тај хор држао концерте и долазио у Србију и 1999. године, када нико то није хтео.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала