У Србији ноћас ухапшене 154 особе

© Sputnik / Кирил Калиников / Уђи у базу фотографијаХапшење
Хапшење - Sputnik Србија
Пратите нас
Министар унутрашњих полсова Небојша Стефановић је рекао за РТС да је друга ноћ забране кретања у Србији протекла релативно мирно и захвалио се се свима који су схватили колико је важно да буду oзбиљни и одговорни. Навео је да је ухапшено укупно 154 лица због кршења мера Владе.

Такође, до јутрос у осам часова 66 особа је спроведено у карантин у Моровићу.

Небојша Стефановић је гостујући у Дневнику РТС-а рекао да је највећи број грађана схватио важност мера које су уведене и поручио је да је важно да људи покажу одговорност према онима који су најугроженији и према свом здрављу.

Подсетио је да је циљ да се развуче период у којем људи могу да се заразе коронавирусом.

Апеловао је на све да поштују мере јер, како је рекао, оне нису дизајниране зато што је некоме било досадно, већ је циљ заштита здравља.

Ноћас су ухапшена 154 лица због кршења мера које Влада налаже, рекао је Стефановић.

Додао је да полиција нема право да се другачије понаша и да ће озбиљно и оштро одговорити на сваки покушај кршења мера јер оне штите живот.

Појаснио је да су се ухапшени нашли ван својих домаћинстава у периоду од 20 до пет часова ујутуру, а да нису имали одобрења

"Ако сви будемо дисциплиновани, имаћемо много лакшу ситуацију и пружићемо лекарима шансу да се боре за наше животе", указао је министар.

Додао је и да је у току претходног дана и током ноћи још 66 особа спроведено у карантин у Моровићу. Каже да су они ушли из земаља које су жаришта коронавируса. Такође, у карантин ће бити и спроведени они који крше мере самоизолације.

Како се контролише поштовање мере самоизолације

Министар је рекао да је од 14. марта до данас 76.000 наших држављана ушло у земљу и да је то велики притисак на полицију која мора огроман број људи да позове телефоном и провери да ли поштују мере самоизолације.

Истакао је да се контролишу сви и то на више начина. Пре свега телефонски јер није реално да се обиђу сви.

Ипак, полиција иде и на терен, постоје пешачке патроле, грађани се проверавају путем интерфона јер се полиција труди да пронађее баријере да се не би ризиковало здравље, навео је министар и додао да се користи и техника као и подаци оперативног карактера.

Подсетио је да су од јутрос затворени сви прелази за путнички саобраћај и да нико неће моћи да уђе на териоторију Србије.

Каже да је та мера потребна да би се показала одлучност у борби против ширења вируса и да би се заштитило становништво.

Када је реч о нашим држављанима који остају заробљени на аеродромима, навео је да ће се наћи начини да се они врате у земљу али да ће се тај улазак организовати рестриктивно.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала