Стефановић: Циљ протеста да се насилно преузме власт, повређено 10 полицајаца

© Tanjug / MUP SRBIJE/BIRO ZA SARADNJU SA MEDIJIMAМинистар унутрашњих послова Небојша Стефановић
Министар унутрашњих послова Небојша Стефановић - Sputnik Србија
Пратите нас
Министар унутрашњих послова Небојша Стефановић изјавио је да је циљ протеста који су вечерас одржани у Београду, Новом Саду, Крагујевцу и Нишу да се насилно преузме власт, наводећи да је у нередима повређено 10 полицајаца од којих један теже, њему су обе ноге поломљене.

Стефановић је на ванредној конференцији за штампу рекао да је циљ насиља на протестима покушај да се мимо воље грађана дође на власт.

Стефановић је рекао да смо суочени са ситуацијом у којој неко насиљем, физичким обрачуном жели насилно да преузме власт, без учешћа на изборима, и уређене демократске процедуре.

"Могли сте да видите да на различите начине спинују у представљању шта је истина. Уверен сам да су грађани Србије данас кроз поступке људи који су дошли испред Скупштине могли да виде потпуно мирно и уздржано понашање полиције, која је била потпуно повучена, трпела гађање бакљама, каменицама, великим по два и три килограма", објаснио је он.

Стефановић је казао да су полицајци, који су нечија браћа, синови и очеви, пола сата били засути каменицама, и изложени покушају линча.

"Нема суштинског објашњења за то, осим насиљем да неко дође на власт, мимо воље народа", поновио је он.

Стефановић је казао да су полицајци и поред свега били уздржани и да су кренули у интервенцију тек када су њихови животи били у опасности, када су покушали да их туку заштитним оградама, па чак и лопатама.

Имамо видео-снимке свега оног што је бацано на полицију, указао је он, додајући да је у Новом Саду једно лице бацало и Молотовљев коктел, и да је оно приведено.

Стефановић је рекао да су позивали цео дан на насиље разни људи.

Додао је да је овај протест био незаконит, јер га нико није пријавио.

"Епидемиолошке мере нису поштовали уназад неколико месеци. То показује да се није радило о корони, нити мерама везаним за вирус, већ само о чистом насиљу. Чекали су, а када нису постигли ефекат провокацијом полиције, они су кренули у напад", додао је он.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала