Фонд јединства православних народа: Дешавања у Црној Гори према украјинском сценарију

© AP Photo / Risto BozovicСвештенство Српске православне цркве у Црној Гори на протесту против усвајања верског закона којим ће се отворити пут за одузимање црквене имовине
Свештенство Српске православне цркве у Црној Гори на протесту против усвајања верског закона којим ће се отворити пут за одузимање црквене имовине - Sputnik Србија
Пратите нас
Председник Фонда јединства православних народа Валериј Алексејев упоредио је дешавања у црногорском Парламенту, када је усвојен спорни Закон о слободи вероисповести, са превратом према украјинском сценарију, када су власти извеле напад на канонску цркву.

„Са идеолошке и политичке тачке гледишта, дешавања у Црној Гори у великој мери подсећају на оно што се догађало у Украјини. Физичко одстрањивање опозиције приликом доношења оваквих одлука личи на својеврсни преврат. Све је то јако чудно, будући да је реч о једној малој балканској земљи која тврди да је привржена европској демократији и која жели да буде чланица ЕУ, у којој се сви руководе демократским принципима“, навео је он.

Алексејев је додао и да се „добре ствари не раде преко ноћи, већ у светлу дана, како би сви људи имали прилику то и да виде“.

„А ако се Скупштина окупља ноћу и усваја закон, то значи да они желе да то ураде мимо општег прихватања. Главно је што је мета овог напада Српска православна црква, што и подсећа на украјински сценарио“, истакао је.

Он је изразио жаљење што политичко руководство Црне Горе није узело у обзир глас канонске цркве.

„Ми знамо да се Српска православна црква у више наврата оглашавала против овог потеза црногорских власти, као и патријарх Иринеј лично, али позитивне рекације Црне Горе није било, што и изазива жаљење“, закључио је Алексејев.

Претходно се по овом питању огласила и Руска православна црква, која је саопштила да закон, који се тиче цркава у Црној Гори, неће донети никакву корист тој земљи и дестабилизоваће ситуацију.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала