Путин: Брзи тест за коронавирус могао би се појавити већ у априлу

© Sputnik / Михаил Климентьев / Уђи у базу фотографијаВладимир Путин
Владимир Путин - Sputnik Србија
Пратите нас
Председник Русије Владимир Путин саопштио је да би руско-јапански брзи тест за коронавирус могао да се појави већ у априлу.

Путин је додао и да је ситуација са ширењем коронавируса у Русији под контролом.

„Ситуација у целини је под контролом. Медицинске организације, пограничне и друге службе раде у режиму повишене готовости“, рекао је председник на састанку са члановима владе.

Путин је позвао руске власти да буду максимално мобилисане и да дају све од себе у ситуацији ширења коронавируса.

Руски грађани треба да имају свеобухватне информације о коронавирусу, како би се елиминисала свака могућност за ширење гласина и спекулација, додао је он.

„Грађани морају да знају с каквом претњом се суочавамо, какве мере предузима држава и шта треба да уради свако како би заштитио ближње и себе самог“, рекао је Путин.

Он је оценио да је Русија, захваљујући правовременим оперативним мерама, успела да спречи масовни продор и ширење вируса.

„Као што знамо, вируси не познају границе. Ипак, захваљујући оперативним мерама примењеним раније и на регионалном нивоу успели смо да ипак зауставимо масовни продор и ширење болести у Русији“, рекао је он.

Путин је Русе позвао да прихвате мере које држава спроводи и истакао да је њихово спровођење обавезно.

„Неопходно је да осигурамо најстрожу, жестоку контролу. Молим грађане да се према тим мерама односе са разумевањем“, закључио је Путин.

Ванредне мере које се примењују у Европи су, према његовом мишљењу, оправдане.

У другим земљама, укључујући европске, ситуација је сложена и практично сваки дан драматично расте број оболелих, а мере које се предузимају – карантин, затварање граница, обустављање ависаобраћаја и друге, очигледно си оправдане и изнуђене објективним околностима, додао је Путин.

Пандемија новог коронавируса

Кинеске власти су 31. децембра обавестиле Светску здравствену организацију о епидемији непознате упале плућа у граду Вухан у централном делу земље. Кинески стручњаци утврдили су 7. јануара узрочника болести — то је коронавирус 2019-нЦоВ (2019-nCoV), који је касније добио званичан назив КОВИД-19.

Светска здравствена организација 11. марта прогласила је епидемију новог коронавируса за пандемију. Први случајеви заразе овим коронавирусом забележени су крајем 2019. у Кини. Према најновијим подацима Универзитета „Џон Хопкинс“ у више од 150 земаља света заражено је више од 188 хиљаде људи, већина се опоравила, а више од седам хиљада је умрло.

Пратите на Спутњику најновије информације о пандемији коронавируса КОВИД-19.

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала