Борба руских свештеника – ноћним литијама против коронавируса /фото/

© AFP 2023 / ALEXANDER KHUDOTEPLYРуска православна црква
Руска православна црква - Sputnik Србија
Пратите нас
Док грађани у великој мери брину о самоизолацији и личној хигијени како би се изборили са пандемијом коронавируса, свештеници московског Високо-петровског манастира одлучили су да се против заразе боре ноћним литијама.

У Москви је група свештеника организовала свакодневне ноћне литије у борби против КОВИДА-19. Према речима игумана Павла, они планирају да редовно посећују Високо-петровски манастир уз молебан, да посипају његове зидове светом водом и да се обраћају Богу и свецима.

Он је појаснио да та традиција постоји још од византијских времена. Литије су одржаване када су се у градовима појављивале разне катастрофе.

View this post on Instagram

Учитывая посетившее город и москвичей испытание, братия нашего Высоко-Петровского монастыря будет каждый вечер обходить его стены с молебным пением. Окропляя территорию обители и окружающие ее стены святой водой, будем обращаться к Господу, Пресвятой Богородице и святителю Киевскому Петру, Московскому чудотворцу о помощи и заступлении всем нуждающимся. Первый крестный ход был совершён сегодня после вечернего богослужения. Прошли по окружающим монастырь тротуарам с древней чтимой Влахернской иконой Богоматери. Кроме 6-8 насельников монастыря в крестном ходе никто не принимает участия. Далее он будет совершаться по внутренней территории обители. Традиция совершения крестных ходов в дни тех или иных бедствий утвердилась в церковной традиции ещё в Византии. Духовенство и верующие обходили дома, улицы, монастыри и даже целые населённые пункты, призывая Господа и святых в помощь. Сегодня все мы нуждаемся в помощи свыше, поэтому братия нашего монастыря единодушно решила усугубить молитву. Господь никого не оставит!

A post shared by Игумен Петр Еремеев (@peter_eremeev) on

„Данас нам је свима потребна помоћ одозго, зато су су браћа нашег манастира једногласно одлучила да се повећа број молитви“, рекао је игуман.

У литијама ће учествовати шест до осам свештеника манастира. Тиме се неће кршити одлука градоначелника Москве Сергеја Собјанина, који је забранио да се од 16. марта одржавају масовне манифестације у којима учествује више од 50 људи.

Пандемија коронавируса

Кинеске власти су 31. децембра обавестиле Светску здравствену организацију о епидемији непознате упале плућа у граду Вухан у централном делу земље. Кинески стручњаци утврдили су 7. јануара узрочника болести — коронавирус 2019-нЦоВ (2019-nCoV), који је касније добио званичан назив КОВИД-19.

Светска здравствена организација 11. марта прогласила је епидемију новог коронавируса за пандемију. Први случајеви заразе овим коронавирусом забележени су крајем 2019. у Кини. Према најновијим подацима у више од 150 земаља света заражено је више од 227 хиљада људи, већина се опоравила, а више од девет хиљада је умрло.

Пратите на Спутњику најновије информације о пандемији коронавируса КОВИД-19.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала