Како Русија спречава масовно ширење вируса

© Sputnik / Vitaliy Belousov / Уђи у базу фотографијаКола хитне помоћи у Москви
Кола хитне помоћи у Москви - Sputnik Србија
Пратите нас
Руски научници су дешифровали геном Ковид-19 и открили ситне црне тачке 400 пута тање од људске длаке. То је све што је било потребно новосибирском центру „Вектор“ за тестирање шест варијанти вакцина. За сада се не зна која ће бити најделотворнија.
„Паралелним покретањем експеримената у свих шест праваца, надамо се да ћемо ускоро добити позитивне резултате. Макар за један - два препарата. Резултати имуногености и активности прототипа вакцина могу бити готови у априлу“, рекла је заменица генералног директора Научног центра за вирусологију и биотехнологију „Вектор“ Јелена Гаврилова.

То значи да ће кроз месец дана човечанство сазнати назив дугоочекиваног препарата. Али то није све - остаје да се потврди безбедност, одреди доза, начин употребе. Производња лека, према прогнозама, могла би да почне крајем године, што је за савремени свет биотехнологије невероватно кратак рок.

Учињен је још један корак – израда брзог-теста који може постати први такав у свету.

„То је иновациони тест, јер ће омогућити да се изврши анализа за 30 минута, а не кроз неколико сати колико захтева постојећи тест са истим прецизношћу. Моћи ће да се ради на аеродрому, у хотелу, у канцеларијама“, каже генерални директор Руског фонда за директе инвестиције Кирил Дмитријев.

Борба против вируса у Русији

Лаборанти, научници и, наравно лекари и санитети савесно раде како би се ситуација са коронавирусом држала под котролом.

Прва линија одбране су радници кол-центара хитне помоћи који ступају у контакт са свим путницима који су допутовали са инфицираним особама. Они прате у каквом су стању пацијенти и да ли су у карантину.

Ако постоји сумња да је неко инфициран шаље се бригада хитне помоћи са свим неопходном опремом за тестирање на нови вирус, то је друга линија заштите.

Трећа линија – озбиљан посао у лабораторијама. Само у Москви је последњих дана тестирано око 10.000 људи. Особе које су позитивне на коронавирус се шаљу у болницу Комунарку која је постала главна инфективна болница у престонци. Она је опремљена најсавременијом опремом, и респираторима.

И четврта, најважнија: на стотине руских стручњака који су посвећени борби против коронавируса. Све је испланирано до детаља. 

Према последњим подацима, у Русији је регистровано 367 оболелих од коронавируса, 16 пацијената је оздравило, а више од 52 хиљаде људи остаје под надзором.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала