Паника међу олигарсима – свако хоће свој респиратор

© Sputnik / Владимир Смирнов / Уђи у базу фотографијаРеспиратор
Респиратор - Sputnik Србија
Пратите нас
У јеку пандемије коронавируса, богати Руси почели су у паници да купују респираторе и да опремају кућне клинике, у нади да ће тако обезбедити боље услове за лечење у случају да оболе од заразне болести која хара светом, пишу руски медији.

Један од руских олигрха објавио је да је купио један апарат за 1,8 милиона рубаља (око 20.000 евра) и да намерава да купи још два апарата. Међутим, како је истакао, потражња је тренутно огромна, због чега се на апарате чека и по осам месеци.

Према иформацијама московске компаније „Хедвеј груп“, државне болнице широм Русије укупно имају на стању око 42-43 хиљаде респиратора.

Према томе, на 100.000 становника расположиво је око 29 апарата, што је много више него у Италији, где на исти број људи поседују само осам уређаја за вештачко дисање.

Вирус имун на богатство

Према речима представника неколико компанија, које производе респираторе, у последње две седмице приватна лица чинила су 30 одсто купаца респиратора, а многе компаније су распродале све залихе и праве листе чекања са неизвесним исходом.

Респиратори се углавном увозе из Кине, Италије и Немачке, иако су последње две земље забраниле извоз, подсећају руски произвођачи.

Министарство здравља Русије поручује да је бесмислено куповати респираторе за кућну употребу, јер су приликом лечења тешке пнеумоније потребни и други медицински уређаји, који се примењују искључиво на одељењима за реанимацију и интензивну негу.

„То је хистерична одлука, као и куповина тоалет папира на тоне, само уз другачији буџет. Једино место где је могуће лечење је болница. Нећете успети тако да се опремите у канцеларији или код куће“, поручује неурохирург из научног Центра за неурологију Алексеј Кашчејев.

На сајту Спутњика читајте најновије информације о пандемији коронавируса.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала