Руси и Јапанци направили нови тест за корону: Резултат за пола сата

© Sputnik / Кирилл Брага / Уђи у базу фотографијаПоликлиника у Русији
Поликлиника у Русији - Sputnik Србија
Пратите нас
Прошле недеље руски Фонд директних инвестиција је објавио информацију да је произведен нови тип тестова на вирус корона заједно са јапанском компанијом „Мираи геномикс“. Директор Фонда Кирил Дмитријев каже да је у Русији систем већ добио одобрење и да се већ користи.

Прошле недеље систем је одобрио Росздравнадзор и активно се већ користи на клиникама „Мајка и дете“, „Архимед“, а користи га и мрежа лабораторија КДЛ.

Користе га и различите корпорације, на пример, јуче је „Фосагро“ тражио тестове за проверу запослених који су били у контакту са једним оболелим у Кировску.

„Наш тест је већ добио сертификат у Аустрији, а дали смо дозволу и за коришћење у САД. Претпостављамо да ће нашу технологију користити водеће земље света“, казао је Дмитријев.

Брзи резултати са новим типом тестова

Колико се брзо могу добити резултати после вашег теста?

— У овом тренутку постоје три производа на бази наше технологије. Један је за лабораторије које раде ПЦР тестове. Оне могу да користе наш тест за који ће бити потребно пола сата а не два сата. Друго је мобилни уређај који се може преносити, односно користити у корпорацијама, на аеродромима и тамо спроводити тестове.

Апаратура омогућава да се у току једног сата тестира 20 људи.

Трећи производ је апарат коју ћемо тек имати — масивни аутоматски систем тестирања. Он ће омогућити производњу више од 5.000 тестова дневно. Таква машина ће бити испоручена већ за месец дана. Она ће се појавити у Русији, а предлагаћемо је и на међународним тржиштима.

Руски Фонд директних инвестиција ради са партнерима у целом свету. Како користите то искуство данас у условима сложене борбе против вируса корона?

— Ми сарађујемо са водећим фондовима, инвеститорима, компанијама из 17 земаља — то је имало кључну улогу што смо међу првима добили значајне информације о томе шта се дешава у вези са епидемијом вируса корона у Кини. Први смо увезли кинеске тестове компаније БГИ у Русију, предали смо их Роспотребназору и другима, како би наше колеге могле да упореде тестове израђене у Русији с кинеским.

© Sputnik / Михаил Климентьев / Уђи у базу фотографијаПредседник руског Фонда за директне инвестиције Кирил Дмитријев
Руси и Јапанци направили нови тест за корону: Резултат за пола сата - Sputnik Србија
Председник руског Фонда за директне инвестиције Кирил Дмитријев

Уверен сам да је међународно искуство максимално важно за анализу проблема. Задовољни смо и због тога што смо заједно са МИА „Русија севодња“, уз кључну улогу Дмитрија Кисељова, објавили књиге о најбољој пракси кинеских болница у борби против вируса корона.

Безусловно, како би се решио проблем вируса корона све земље морају да сарађују. Руско-јапански тест пример је такве сарадње, а активно сарађујемо и са Кином, чак и САД. Дошло је време да се геополитичка неслагања са Европом, САД по страни и да се заједно укључимо у борбу против тог вируса.

Фонд спонзорише сва истраживања

Да ли сте израчунали обим инвестиције коју је фонд уложио у борбу против вируса корона? Да ли су све инвестиције повратне или су предвиђена и улагања бесповратних средстава?

— Бесповратно смо спонзорисали издавање књиге. Имамо велику друштвену одговорност, многе наше компаније предузимају акције које доприносе у борби против вируса корона — и ту је фокус не на финансијски аспект него на друштвену одговорност.

У експрес-тестове смо уложили и дали гаранције у износу преко милијарду рубаља. Улажемо стотине милиона рубаља у производњу новог препарата „Фавипиравир“ који је у Кини показао изузетну ефикасност.

Сада планирамо инвестиције у тест ИФА (имуно-ферментна анализа), то су тестови антитела у крви. Они се раде када је човек већ оболео и када су се у његовом организму већ појавила анти тела.

Заједно са московским властима разматрамо и примену камера које препознају лица и на даљину мере температуру, а такође анализирамо инвестиције у системе вештачке интелигенције за распознавање обичне упале плућа и оне изазване вирусом корона.

© Sputnik / Алексей Никольский / Уђи у базу фотографијаПутин и шеф РФПИ Дмитријев
Руси и Јапанци направили нови тест за корону: Резултат за пола сата - Sputnik Србија
Путин и шеф РФПИ Дмитријев

Планирамо да инвестирамо и у предузећа за производњу антисептика и других медицинских производа. Узимамо у обзир највеће произвођаче и водимо с њима преговоре. Постоје и предлози за изградњу неколико нових фабрика, аутоматских линија и почети производњу.

Овде није задатак да се се оствари екстрапрофит, већ да се максимално брзо и ефикасно, користећи ресурсе и партнерства које има Фонд, помогне у борби против тог вируса.

Следећа недеља је у Русији проглашена за нерадну, а власти су донеле читав пакет мера за борбу против ковида-19. Према Вашем мишљењу, да ли су довољне мере које предузима влада? Имате ли ви неки рецепт?

— Руска влада и тим градоначелника Москве раде даноноћно, они су проучили најбоље праксе света. Постоји успешна пракса Сингапура, Хонгконга, Јужне Кореје, а има и лоше искуство Италије и Шпаније.

Код нас се предузимају исправне и активне мере с циљем да се успори ширење вируса. Тестирање је један од главних елемената. Као и мера смањеног контакта са ближњима.

Уверен сам да се предузимају исправне мере, које помажу привреди да иде напред. Сматрамо да Русија може да прође та искушења лакше него многе друге земље.

Према Вашем мишљењу, како ће изгледати свет после коронавируса? Шта ће се променити? Вирус је дао снажан подстицај употреби електронских и дистанционих сервиса у Кини. Да ли ће та болест бити катализатор развоја и увођења дигиталних технологија и у другим земљама?

— Нема сумње да ће вирус корона бити побеђен и Русија ће у томе играти једну од најважнијих улога. У Русији постоји једна од најбољих светских пракси за производњу вакцина. Колико ми знамо, за скоро 80 одсто људи вирус не представља опасност.

Безусловно ће бити развијене и почети да се примењују нове технологије. То су технологије тестирања, онлајн образовања, одржавања састанака. Видимо значајан раст за технолошке компаније.

На пример веома је активан раст компаније „Доктис“. Донели смо одлука да све дивиденде, уместо да се исплаћују акционарима, буду усмерене на даљи раст те онлајн платформе.

Ипак, не верујем да ће се свет заувек променити. Преживећемо то искушење и извући одговарајуће лекције. Свет ће, свакако, бити боље припремљен за слична искушења у будућности.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала