Русија у доба короне: У Сочи само уз специјалну дозволу /видео/

© Sputnik / Артур Лебедев / Уђи у базу фотографијаСочи
Сочи - Sputnik Србија
Пратите нас
Власти Сочија су увеле режим повишене готовости због вируса корона до 1. маја, a тај режим се у зависности од епидемиолошке ситуације може продужити или превремено укинути. 

„Ситуација на територији Краснодарског краја вероватно се разликује у поређењу с другим регионима, јер су овдашње власти предузеле до сад невиђене мере како би ограничиле број посетилаца у летовалиштима... Улази ка обали су блокирани, аутомобилског саобраћаја готово да нема, а у региону се издају специјалне пропуснице без којих је немогуће легално бити на улици ако се не налазите у близини свог дома“, каже за Спутњик Евгеније Григоренко, заменик генералног директора компаније „Алк++“.   

Локалне власти обећавају да ће 12. априла укинути забрану кретања уколико се одржи стабилна епидемиолошка ситуација

Забрана кретања је била принудна мера, с обзиром на то да је од 25. марта до 2. априла више од 600 хиљада аутомобила и камиона ушло у Краснодарски крај и да није било могуће тестирати све возаче и путнике на корону. Због тога је одлучено да се саобраћај што више ограничи. 

Тренутно у регион долази три пута мање људи него што одлази.  

Режим карантина не важи само за мештане, него и за оне који долазе у овај регион. У самоизолацију се упућују повратници из иностранства, али и они који долазе из Москве, Санкт Петербурга и других руских градова. Период изолације за све је 14 дана од дана доласка у регион. 

„Некада прометно шеталиште уз обалу сада је потпуно празно. Сви кафићи, ресторани, барови, места за забаву ― све је потпуно затворено. Власти Краснодарског краја, на челу са губернатором, предузеле су невиђене мере за заштиту својих грађана на територији летовалишта Сочи“, истиче Григоренко. 

Од увођења карантина, 28. марта, Сочи је напустило око 45 хиљада туриста. Тренутно у хотелима и санаторијумима борави око 6.700 гостију. 

Слична ситуација је и на планинама у близини Сочија - до 1. јуна биће затворена и сва скијалишта на Красној пољани. Хотели више не примају нове госте, а резервације су обустављене. 

„Све градске службе раде као и обично. Грађани нису на својој кожи осетили да им током периода вируса корона нешто недостаје. Дакле, сви су на својим местима и извршавају своје дужности“, додаје Григоренко. 

Већина запослених у Сочију ради од куће. Отворене су прехрамбене продавнице и апотеке, нормално раде комуналне службе и још мали број компанија. Нема дефицита робе. 

Економисти оцењују да ће од пандемије ковида 19 највише страдати фирме у сфери туризма, угоститељства, трговине, индустрије забаве и транспорта и то оне компаније које броје до 100 запослених. Зато су власти Краснодарског краја обећале помоћ малим и средњим предузећима у очувању економске одрживости. 

Наредних дана екслузивно на Спутњику пратите како се руски региони боре против вируса корона. Информације и (аматерски) видео-снимци стижу нам из прве руке — од пријатеља Спутњика из разних крајева Русије.

Већ сутра ћемо сазнати колико је вирус корона изменио живот људи на Криму.

Све вести
0
Прво нова обавештењаПрво стара обавештења
loader
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала