Лавров и Зариф о Нагорно-Карабаху, забринути због бораца из Сирије и Либије

© Пресс-служба МИД РФ / Уђи у базу фотографијаМинистри спољних послова Ирана и Русије, Мухамед Џавад Зариф и Сергеј Лавров
Министри спољних послова Ирана и Русије, Мухамед Џавад Зариф и Сергеј Лавров - Sputnik Србија
Пратите нас
Шефови дипломатија Русије и Ирана, Сергеј Лавров и Мохамед Зариф, изразили су забринутост због пребацивања бораца из Сирије и Либије у регион Нагорно-Карабаха. Они су позвали на хитан прекид ватре и деескалацију.
„Размотрена је ситуација у зони сукоба у Нагорно-Карабаху. Обе стране су изразиле озбиљну забринутост због наставка обимних борбених дејстава, као и због убацивања бораца из састава нелегалних оружаних група из Сирије и Либије у тај регион. Упућен је позив за хитан прекид ватре и деескалацију напетости“, наводи се у саопштењу руског Министарства спољних послова у вези са телефонским разговором двојице министара.

Лавров је истакао да ће Русија самостално и у оквиру Минске групе ОЕБС наставити да улаже посредничке напоре у знак подршке нормализацији ситуације.

Министри су указали на важну улогу коју могу да одиграју земље региона, посебно суседи Азербејџана и Јерменије, у стварању услова за повратак страна за преговарачки сто.

Подсетимо, ситуација у Нагорно-Карабаху ескалирала је крајем прошле недеље. Две стране се међусобно оптужују за иницирање сукоба. Министарство одбране Азербејџана је 27. септембра саопштило да су Оружане снаге Јерменије гранатирале места на линији разграничења у Карабаху и да међу жртвама има цивила и војника. Према изјавама Министарства одбране Јерменије, Карабах је био подвргнут ваздушним и ракетним нападима. Јереван је тврдио да је Баку започео офанзиву у правцу Карабаха.

Прочитајте још:


Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала