Заједничка изјава Путина и Бајдена: Никада не сме доћи до нуклеарног рата

© Sputnik / Сергей Гунеев / Уђи у базу фотографијаСастанак председника Русије и Сједињених Држава Владимира Путина и Џоа Бајдена у Женеви
Састанак председника Русије и Сједињених Држава Владимира Путина и Џоа Бајдена у Женеви - Sputnik Србија, 1920, 16.06.2021
Пратите нас
Након разговора у Женеви, председници Русије и САД, Владимир Путин и Џо Бајден дали су заједничку изјаву посвећену питањима стратешке стабилности. Лидери су истакли да никада не сме доћи до нуклеарног рата, као и да у њему не би било победника.
„Русија и Сједињене Америчке Државе показале су да су чак и у време напетости у стању да напредују у остваривању заједничких циљева како би се осигурала предвидљивост у стратешкој сфери, смањили ризици оружаних сукоба и претње нуклеарним ратом“, наводи се у документу.
Као пример таквог приступа наводи се недавно продужење уговора о Споразума о офанзивном стратешком наоружању (СТАРТ 3).
„Данас поново потврђујемо приврженост принципу према којем у нуклеарном рату не може бити победника, као и да он никада не сме да се покрене“, саопштено је у заједничкој изјави.
Лидери Русије и САД најавили су покретање комплексног дијалога о стратешкој стабилности, који би требало да постави темеље будуће контроле наоружања.
Подсетимо, самит председника Русије Владимира Путина и америчког лидера Џозефа Бајдена у Женеви је завршен. Путин је на конференцији за новинаре рекао да су преговори били добри и да је постигнут договор о враћању амбасадора.
Укупно су преговори трајали четири и по сата, укључујући и паузу између првог и другог дела.
Иначе, први део састанка у ужем формату у којем су поред председника присуствовали шеф руске дипломатије Сергеј Лавров и амерички државни секретар Ентони Блинкен је завршен након два сата, након чега је одржан и други део састанка у ширем формату, који је трајао један и по сат.
Прочитајте још:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала