Освета Ирана: Жесток ракетни напад на америчку базу у Ираку /видео/

© AP Photo / Sepahnews Револуционарна гарда Ирана испаљује ракете из града Керманшах на западу Ирана на положаје ДАЕШ-а у Сирији
Револуционарна гарда Ирана испаљује ракете из града Керманшах на западу Ирана на положаје ДАЕШ-а у Сирији - Sputnik Србија
Пратите нас
Најмање шест ракета погодило је ваздушну базу „Асад“ у западном Ираку, где се налазе америчке трупе.

По непотврђеним извештајима, међутим, на базу је пало чак 30 ракета. Ескалација сукоба дешава се у моменту када САД и Иран стоје на ивици отвореног рата.

​Више локација је „нападнуто иранским балистичким и крстарећим ракетама“, објавио је Фокс њуз позивајући се на анонимне званичнике Пентагона. Званичне потврде Министарства одбране САД засад нема.

Иранска новинска агенција ФАРС известила је да је лансирано више ракета у знак освете за прошлонедељни напад беспилотним летелицама, којима је извршен атентат на шефа „Кудса“, генерала Касема Сулејманија на међународном аеродрому у Багдаду, у којем је настрадао заједно с неколико вођа ирачке шиитске милиције.

Анонимни званичници Пентагона тврде да су пројектили дошли са иранског тла, што би било прво такво лансирање од завршетка иранско-ирачког рата 1988. године.

„Повлачењем америчких трупа из Ирака, та земља би се претворила у Иран“, рекао је недавно Трамп, а Ирану је, такође, запретио снажним ударима уколико се усуди да нападне америчке снаге.

База „Асад“ се налази у западној ирачкој провинцији Анбар, а ракетни напад на њу је извршен и почетком децембра, само недељу дана након празничне посете америчког потпредседника Мајка Пенса и његове супруге Карен поводом Дана захвалности.

Жртава није било, а порекло ракета никада није утврђено.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала