Река миграната кренула ка Европи

© AP Photo / Michael VaraklasБруталне методе мучења миграната...
Бруталне методе мучења миграната... - Sputnik Србија
Пратите нас
Стотине миграната кренуло је кроз северозападну Турску ка граници са Грчком и Бугарском, након што је турски званичник рекао да Анкара неће више заустављати сиријске избелице на путу ка Европи, јављају турски медији.

То се дешава након што су јуче у ваздушним нападима сиријске војске у Идлибу погинула 33 турска војника.

Један званичник рекао је Ројтерсу да су турска полиција, обласка стража и гранична полиција добиле наређење да не заустављају мигранте и избеглице да преко копна или мора прелазе у Европу, а у ишчекивању доласка нових избеглица из Идлиба.

Турска агенција Демирорен навела је да је око 300 миграната, укључујући жене и децу, кренула ка граници између две европске земље, Грчке и Бугарске, и Турске.

Међу њима су, како се наводи, Сиријци, Иранци, Ирачани, Пакистанци...

Мигранти су се такође окупили у западној Турској с циљем да бродом дођу до грчког острва Лезбос, преноси Ројтерс агенцију Демирорен.

Ројтерс наводи да нису независно могли да потврде те наводе, као и да нису успели да потврде веродостојност видео снимака миграната које је објавила турска провладина телевизија.

Турска телевизија НТВ приказала је снимке људи који иду кроз поља носећи ранце на леђима и навела да избеглице покушавају да пређу границу Капикуле и уђу у Бугарску, али да им то није дозвољено.

Такође, турска телевизија је навела да је иста група миграната потом покушала да дође до границе Пазаркуле и пређе у Грчку, али да није јасно шта се потом догодило.

Ројтерс подсећа да је турски председник Реџеп Тајип Ердоган раније више пута претио да ће отворити границе за мигранте који иду ка Европи.

Уколико то учини, прекршио би обећање које је дао ЕУ, због чега би Европа променила свој став према ситуацији у Идлибу.

Грчка пооштрила контролу на граници са Турском

Грчка је пооштрила контролу морских и копнених граница са Турском након синоћних развоја догађаја у региону Идлиб, саопштили су владини извори, преноси Танјуг.

Високи турски званичник рекао је да се Турска више неће заустављати сиријске избеглице које стижу у Европу, након убиства 33 турска војника у ваздушном удару сиријскх владиних снага у Идлибу.

Грчки извори, који желели да остану анонимни, рекли су да је Атина такође у контакту са Европском унијом и НАТО.

Грчка је била главна капија за стотине хиљада избеглица које су у Турску стигле у масовном исељавању 2015. и 2016. све док споразум са ЕУ није зауставио тај ток.

Турска провладина новинска агенција Демирорен јавила је да је око 300 миграната, укључујући жене и децу прешице кренуло према граници Турске са Грчком.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала