Шта је Трамп рекао Ердогану поводом ситуације у Сирији

© Sputnik / Michael Klimentyev / Уђи у базу фотографијаПредседник САД Доналд Трамп и председник Турске Реџеп Тајип Ердоган
Председник САД Доналд Трамп и председник Турске Реџеп Тајип Ердоган - Sputnik Србија
Пратите нас
Председник Турске Реџеп Тајип Ердоган је током телефонског разговора с америчким председником Доналдом Трампом потврдио да је Анкара одлучна да потисне сиријску војску ван зоне деескалације у Идлибу, наводи се у саопштењу администрације турског лидера. Трамп је позвао сиријску владу, Русију и Иран да обуставе офанзиве, саопштила је Бела кућа.

„Током разговора су размотрени, пре свега, скорашњи догађаји у Идлибу, као и билатерална и регионална питања. Наш председник је подсетио на то да су кривци за подли напад на наше хероје добили одговор, а такође је потврдио одлучност Турске да очисти територију, која је одређена меморандумом о Идлибу из Сочија, од снага сиријског режима“, наводи се у саопштењу турске стране.

Оба лидера су се сложила да је у најкраћем року неопходно предузети додатне кораке како би се спречила хуманитарна катастрофа у Идлибу.

Амерички председник се, како је саопштила Бела кућа, у телефонском разговору са Ердоганом заложио за деескалацију насиља на северозападу Сирије.

Он је позвао сиријску владу, Русију и Иран да обуставе офанзиве, саопштила је Бела кућа.

„Трамп је потврдио подршку напорима Турске да се смири ситуација и избегне хуманитарна катастрофа“, рекла је портпаролка Беле куће Џуд Дир.

Двојица лидера сагласна су да „сиријски режим, Русија и ирански режим“ морају да обуставе своје офанзиве пре него што недужни цивили буду убијени и расељени", преноси Ројтерс.

Ситуација у Идлибу

Турска војска извела је копнене и ваздушне ударе на позиције сиријских снага, након погибије турских војника у Идлибу.

С тим у вези огласило се Министарство одбране Русије које је саопштило да припадници турске војске, који су се синоћ нашли под ударом сиријских снага, није требало уопште да се налазе на тој локацији.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала