Дешифрована „шпанска верзија” коронавируса

© AP Photo / Manu FernandezКоронавирус у Шпанији
Коронавирус у Шпанији - Sputnik Србија
Пратите нас
Геном коронавируса, који је дешифрован у Шпанији, приметно се разликује од генома у кинеском граду Вухану, одакле је и кренула епидемија КОВИД-19, изјавио је сарадник Катедре за генетику Универзитета у Валенсији Фернандо Гонзалес.
„Геном вируса наставља да мутира. У нашем случају, узорци из Валенсије разликују се од вируса из Вухана. У једном случају је разлика у шест, а у другом у девет мутација. Ово је нормално, јер су се скоро сви вируси који су секвенционисани пре овога, разликовали од оригинала. Геном издвојен у Бразилу је садржао 16 мутација”, изјавио је Гонзалес.

Шпански стручњак је још појаснио да мутација генома вируса помаже у праћењу путање његовог ширења у различитим земљама.

У понедељак су медији објавили да је дешифрована „шпанска верзија” коронавируса. Секвенционисање су извршили стручњаци с Универзитета у Валенсији. Узорци вирусног материјала су били узети од троје првих пацијената с коронавирусном инфекцијом у Валенсији. У овом граду на истоку Шпаније био је забележен први смртни случај од коронавируса ван граница Азије.

CC0 / Unsplash / Мапа ширења коронавируса
Дешифрована „шпанска верзија” коронавируса - Sputnik Србија
Мапа ширења коронавируса

За сада се сматра да се у Шпанији шири једна врста коронавируса, увезена из Италије. Предстојеће дешифровање генома вируса из других жаришта епидемије у Шпанији помоћи ће да се потврди или оповргне ова теорија.

Подсетимо, Светска здравствена организација 11. марта прогласила је епидемију новог коронавируса за пандемију. Први случајеви заразе овим коронавирусом забележени су крајем 2019. у Кини. Према најновијим подацима Универзитета „Џон Хопкинс“ у више од 150 земаља света заражено је више од 183 хиљаде људи, већина се опоравила, а више од седам хиљада је умрло.

Пратите на Спутњику најновије информације о пандемији коронавируса КОВИД-19.

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала