У свету недостаје скоро шест милиона медицинских сестара

© Sputnik / Aleksandr KondratukМедицинска сестра у Русији
Медицинска сестра у Русији - Sputnik Србија
Пратите нас
У време пандемије вируса корона светска заједница се суочава са огромним дефицитом медицинских сестара, којих у свету недостаје најмање 5,9 милиона, наводи се у извештају Светске здравствене организације.

„У свету има нешто мање од 28 милиона медицинских техничара. Од 2013. до 2018. године број је порастао за 4,7 милиона. Ипак, дефицит медицинских сестара у целом свету и даље постоји и износи 5,9 милиона. Највећи мањак бележи се у Африци, Југоисточној Азији и Источном медитеранском региону СЗО, као и у земљама Латинске Америке“, истиче се у извештају који су саставили Међународни савет медицинских сестара и глобална кампања „Медицинске сестре данас“.

Сагласно извештају, у земљама које се суочавају са проблемом мањка медицинских техничара, потребно је повећати број особа које се школују за медицинске сестре за осам одсто годишње. 

„Политичари знају колико кошта школовање и задржавање професионалних кадрова медицинских техничара у земљи. Међутим, многи од њих тек сада истински схватају праву вредност тог особља. Сваки долар уложен у развој медицинских сестара враћа се кроз здравље и добробит људи и породица“, изјавила је председница Међународног савета медицинских сестара Анет Кенеди.

Како се наводи, државе морају финансијски обезбедити убрзану обуку медицинских сестара и обезбеђивање радних места за њих.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала