Си Ђинпинг упозорио на други талас ковида 19, Кина доноси нове мере

© AP Photo / Xie HuanchiСи Ђинпинг
Си Ђинпинг - Sputnik Србија
Пратите нас
Кинески председник Си Ђинпинг упозорио је на нове тешкоће и изазове и ризик од другог таласа заразе. Кина због тога уводи нове мере.

Си Ђинпинг је у среду на седници врховног тела Кинеске комунистичке партије - Сталног одбора политбироа - рекао да се услед растућих притиска на светску економију нестабилни и несигурни фактори повећавају, преноси Ројтерс.

„Нове тешкоће и изазови су се појавили због обнове и покретања рада у Кини и економског и друштвеног развоја“, рекао је Си.

Он је тражио од надлежних да пажљиво надгледају увезене случајеве из иностранства и спрече избијање новог таласа у земљи.

Нове мере због преносилаца вируса који немају симптоме

Кина, у којој је епидемија корона вируса прошла, донела је нове мере како би спречила да преносиоци вируса без симптома изазову други случај инфекције.

Иако број новозаражених опада од врхунца у фебруару, када је Кина изоловала неколико градова, власти позивају на континуиран опрез због страха од новог таласа заразе.

Од 63 нова случаја, 61 су путници који долазе у Кину из иностранства.

Осим импортованих случаја, брига кинеских власти су и случајеви који немају симптоме, људи који преносе вирус, а немају никакве клиничке симптоме као што су температура или кашаљ.

У среду је пријављено 56 нових асимптоматских случајева, па је укупан број таквих случајева, које кинески медији зову и „прећутни преносиоци“, порастао на 657, преноси Танјуг писање Ројтерса.

Због тога су донете нове мере. Здравствене установе морају да пријаве асимптоматске случајеве у року од два сата од открића. Локалне владе морају онда да идентификују све познате блиске контакте у року од 24 сата.

Асимптоматски пацијенти биће смештени у колективни карантин 14 дана и рачунаће се као потврђени случајеви ако почну да показују симптоме. Такође, у двонедељном карантину ће бити и њихови блиски контакти.

Почетком недеље појавила се и нова функција на мобилној платформи „Вичет“, која омогућава људима да провере да ли су икад седели у возу или авиону поред неког асимптоматског преносиоца вируса који је касније постао потврђен случај.

Кинеске здравствене власти раније су упозориле да ће око две трећине асимптоматских пацијената касније развити симптоме инфекције вируса корона.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала