Научници објаснили како вирус корона утиче на срце

© Fotolia / Bits and SplitsПроблеми са срцем
Проблеми са срцем - Sputnik Србија
Пратите нас
Вирус корона може негативно да утиче на рад срца, саопштили су амерички научници чије је истраживање објављено на порталу „Медикал експрес“.

Експерти Фонда за медицинско образовање и научна истраживања „Мејо“ истакли су да се смањење срчане функције примећује у тежим фазама болести. Код одређеног броја пацијената те промене су последица упале, а код других пацијената настају због присуства КОВИД-19 у срчаном мишићу.  

Према подацима истраживача, код заражених особа појављују се два проблема повезана са радом кардиоваскуларног система: затајење срца и аритмија. Она може да буде изазвана нежељеним дејствима лекова који су узимани за лечење коронавирусне инфекције.

Интернет током короне - Sputnik Србија
Руски лекар открио које је најмоћније оружје у борби против короне

Научници још увек нису успели да пронађу тачне податке о томе да ли слични препарати могу да испоље негативан ефекат на рад срца и препоручују пацијентима да наставе са применом лекова, уколико им лекар није рекао другачије.

Пандемија вируса корона

Светска здравствена организација објавила је 11. марта епидемију нове коронавирусне инфекције КОВИД-19 за пандемију.

Широм света од новог корона вируса оболело је више од 1,5 милиона особа, преминуло је више од 88 хиљада, а оздравило је око 330 хиљада људи, преноси сајт „Ворлдометерс“.

На територији Русије је до сада регистровано 10.131 случај заразе у 81 региону, док је преминуло 76 пацијената. Оздравило је 698 људи.

У протекла 24 часа у Русији је забележено 1.459 нових случајева вируса корона, док је 13 пацијената преминуло и 118 оздравило, саопштио је руски оперативни штаб за борбу против ширења вируса корона.

Пратите на Спутњику најновије информације о пандемији вируса корона КОВИД-19.  

Све вести
0
Прво нова обавештењаПрво стара обавештења
loader
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала