Суперпреносилац откривен у Чикагу? Отишао на сахрану и покренуо ланац преноса вируса

CC0 / / Убиства се догађају у најсиромашнијим деловима града...
Убиства се догађају у најсиромашнијим деловима града... - Sputnik Србија
Пратите нас
Крајем фебруара, кад су САД још веровале да су онемогућиле продор вируса корона, становник Чикага не знајући да је оболео отишао је на сахрану како би изразио саучешће пријатељима.

Три дана касније био је на прослави рођендана са породицом и рођацима.

Мушкарац који није био свестан да је оболео од ковида 19, покренуо је ланац преноса вируса који је заразио укупно 15 особа, а три су умрле, објавио је амерички Центар за контролу и спречавање болести, преноси портал б92.

У америчкој савезној држави Илиноис, у којој је Чикаго највећи град, тек су 21. марта уведене мере ограничења, као и у многим другим деловима САД.

Овај случај је пример тога колико је пресудно придржавање препорука о дистанцирању и забранама кретања, истичу из Центра за контролу и спречавање болести, јер је детаљно утврђено како је само једна особа заразила тако велики број људи.

На почетку смртоносног ланца сви наизглед здрави

Све је почело кад је примарни клицоноша вече пре сахране био на вечери с двоје пријатеља на којој се јело из заједничких порција.

Током вечере која је трајала око три сата и сахране која је трајала око два сата и на којој су људи од куће донели властита јела, примарни клицоноша је, по властитим речима, изражавајући саучешће загрлио четири особе, међу којима и две с којима се вече пре нашао на вечери.

У следећих два до шест дана три су особе развиле симптоме ковида 19, међу којима и једна која је хоспитализована и преминула месец касније.

Друге две нису завршиле у болници и опоравиле су се.

Ланчана реакција

Три дана након сахране примарни клицоноша је отишао на рођенданску прославу на којој је било девет чланова његове породице и током следећа три сата био је у блиском контакту са свим званицама.

Код њих седам су се у року од три до седам дана након рођендана појавили симптоми ковида 19. Двоје који су завршили у болници због тежине болести су умрли.

Две особе које су бринуле за једног од двоје преминулих, такође су развиле симптоме вируса. Радило се о члану породице и професионалном неговатељу.

Један од чланова породице примарног клицоноше вероватно је заразио још једног рођака који није био на рођенданској прослави.

Троје званица с рођендана који су имали симптоме, отишли су шест дана након појаве симптома у цркву, где су вероватно заразили једног здравственог радника који је тада такође био у цркви.

Тај здравствени радник је седео близу њих и разговарао с њима око 90 минута.

Према подацима Центра за контролу и спречавање болести, заражени су имали од пет до 86 година.

Тај случај одсликава колико је вирус заразан у тренутку док научници тек покушавају да разумеју начине његовог преноса.

Верује се да је врло велики постотак заражених особа без симптома - између 25 и 50 одсто, што подупире позиве да све особе покрију своје лице кад изађу из свога дома.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала