Широм света се прави скоро 80 вакцина и 155 лекова против ковида 19

CC0 / Pexels / Вакцина против болести ковид 19 — илустрација
Вакцина против болести ковид 19 — илустрација - Sputnik Србија
Пратите нас
Широм света се тренутно развија 155 лекова и 79 вакцина против вируса корона ковид 19, наводи се у извештају Аустријског института за процену медицинске технологије.

Према информацијама којима располаже институт, већина од 155 лекова била је одобрена за лечење других вирусних болести, али се сада тражи посебно оправдање за њихово примењивање у лечењу ковида 19.

Такође се наводи да ниједна од 79 вакцина, колико се тренутно развија, није прешла стадијум развоја.

Директор Националног истраживачког центра за епидемиологију и микробиологију Александар Гинцбург саопштио је да је планирано да се у Русији претклиничко тестирање вакцине против ковида 19 заврши до краја маја, а могуће је да лек буде регистрован до 15. јуна.

Раније је генерални директор центра за вирологију и биотехнологију „Вектор“ Ринат Максјутов предложио да се спроведу претклиничка тестирања вакцине против ковида 19 до 22. јуна, а да се 29. јуна вакцина тестира на 180 добровољаца.

Подсетимо, председник Србије Александар Вучић раније је саопштио да је у Србији почела производња лека хлорокин, који се добро показао у борби против вируса корона.

Читајте на сајту Спутњика најновије информације о пандемији ковида 19 у свету и код нас.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала