Јереван оптужује: Директно присуство Турске у Нагорно-Карабаху, Баку: Ни говора о томе

© Пресс-служба МИД РФ / Уђи у базу фотографијаШеф азербејџанске дипломатије одбацује тврдње Јеревана: Не ангажујемо плаћенике
Шеф азербејџанске дипломатије одбацује тврдње Јеревана: Не ангажујемо плаћенике - Sputnik Србија
Пратите нас
Министарство спољних послова Јерменије објавило је саопштење у којем упозорава на „директно присуство Турске у оружаним дејствима у Нагорно-Карабаху“. Шеф азербејџанске дипломатије Џејхун Бајрамов каже да нема ни говора о мешању Турске.

У саопштењу јерменског Министарства се наводи да је званична Анкара подржавала Баку и током сукоба 90-тих година, када је иницирала копнену блокаду Јерменије.

Сада је, према мишљењу Јеревана, та подршка квалитативно другачија.

„Она се одликује директним присуством Турске у арени борбених дејстава“, наводи се у документу.

У Јеревану су уверени да се на терену раме уз раме са Азербејџанцима боре и припадници турских специјалних снага који користе оружје турске производње , укључујући дронове и војне авионе.

„На основу информација из поузданих извора Турска врбује стране борце-терористе и пребацује их у Азербејџан. Истовремено, Турска на нивоу највишег руководства пружа пуну подршку, политичку и пропагандну, Азербејџану“, наводи се у Министарству.

Ситуација је таква, наводи се у Министарству, да се народ Карабаха бори против турско-азербејџанске алијансе, која је претња за народе региона.

„Јерменија је уверена да ће се војна авантура Азербејџана пропасти и да ће баку бити приморан да одустане од решавања проблема војним путем“, закључује се у документу.

Шта кажу у Бакуу

„Оптужбе Јерменије о томе да Азербејџан ангажује плаћенике су апсолутно неосноване. У исто време знамо да су амбасадор Јерменије у Ираку и генерални конзул Јерменије у Идлибу (Сирија) били врло активни у привлачењу бораца на јерменску страну“, рекао је министар.

Он је такође рекао да нема говора о турском мешању у конфликт са Јерменијом.

„Нема никаквог мешања Турске. Ако говоримо о војно-техничкој сарадњи између Турске и Азербејџана онда треба рећи да Азербејџан има такву сарадњу са низом земаља и у великој мери и са Русијом. Ако погледате, наоружање које данас користи војска Азербејџана је у великој мери руско“, рекао је он.

Раније данас амбасадор Јерменије у Русији Вардан Тогањан изјавио је да Турска пребацује борце из Сирије у Нагорно-Карабах. Како каже, те групе већ учествују у борбама у том региону.

„Према нашим информацијама у последње време Турска је из Сирије у Азербејџан пребацила око 4.000 бораца“, рекао је амбасадор.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала