Јерменија: Азербејџан се спрема за нови напад на Карабах

© REUTERS / Reuters StaffЈерменски војник на положајима у близини границе са Нагорно-Карабахом
Јерменски војник на положајима у близини границе са Нагорно-Карабахом - Sputnik Србија
Пратите нас
Портпарол Министарства одбране Јерменије Арцрун Ованисјан саопштио је да се азербејџанске оружане снаге припремају за нови напад у Карабаху.

„Непријатељ је започео појачана артиљеријска дејства и спрема се за нови напад“, написао је Ованисјан на Фејсбуку.

Са своје стране, портпаролка Министарства одбране Јерменије Шушан Степањан саопштила је да су уништена азербејџанска оклопна возила током јутарње битке на линији додира у Карабаху.

„Настављају се борбе различитог интензитета праћене артиљеријским дејствима непријатеља. У неколико праваца контакт линије, јерменске јединице одбиле су нападе азербејџанских оружаних снага, прелазећи у неким областима контранапад и наносећи непријатељу штету у људству и техници. Од раног јутра на јужном правцу било је погођена нападачка колона непријатељских оклопних возила“, написала је Степањанова на Фејсбуку.

Ситуација у Нагорно-Карабаху ескалирала је крајем прошле недеље. Баку и Јереван се међусобно оптужују за почетак борбених дејстава.

У Јерменији је уведено ратно стање, објављена општа мобилизација и забрањен излазак из земље мушкарцима од 18 до 55 година. У Азербејџану је уведен полицијски час.

Сукоб у Нагорно-Карабаху започео је у фебруару 1988. године, када је ова аутономна област објавила отцепљење од Азербејџанске ССР. После оружаног сукоба 1992-1994, Баку је изгубио контролу над Нагорно-Карабахом и седам суседних региона.

Од 1992. године воде се преговори о мирном решавању сукоба у оквиру Минске групе ОЕБС-а, на чијем су челу три копредседавајућа – Русија, САД и Француска. Азербејџан инсистира на очувању свог територијалног интегритета, а Јерменија штити интересе непризнате републике, с обзиром да Нагорно-Карабах није страна у преговорима.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала