Јерменски премијер: Турска пребацила у Карабах хиљаде плаћеника из Сирије

© Sputnik / Sputnik / Уђи у базу фотографијаПремијер Јерменије Никол Пашињан
Премијер Јерменије Никол Пашињан - Sputnik Србија
Пратите нас
Турска је обучила и пребацила хиљаде плаћеника у Нагорно-Карабах из региона које је окупирала у северној Сирији, изјавио је јерменски премијер Никол Пашињан.
„Знамо да је Турска обучила и пребацила хиљаде плаћеника и терориста из окупираних подручја на северу Сирије. Ти плаћеници и терористи данас се боре против Јермена. Многи од њих нису ни знали зашто их је Турска сместила у Азербејџан“, рекао је Пашињан у интервјуу за француски лист „Фигаро“.

Према његовим речима, Јереван такође зна да се ови плаћеници дрогирају, јер су у џеповима њихових униформи пронађени шприцеви са наркотицима.

„То говори о томе да око 30 одсто губитака са азербејџанске стране представљају плаћеници из иностранства“, закључио је премијер.

Пашињан је истакао да би чланство Турске у Минској групи ОЕБС-а требало да буде суспендовано, јер је њено понашање у вези са сукобима у Карабаху пристрасно.

„Чланство Турске у Минској групи ОЕБС-а требало би да буде суспендовано, уколико се она понаша пристрасно и ратоборно. То значи да више не може да буде посредник“, објаснио је Пашињан.

Турска својим деловањем у Нагорно-Карабаху настоји да ојача свој утицај на Јужном Кавказу, „њен сан је да изгради царство слично султанату“, сматра Пашињан.

„После напада и пораза претрпљених на границама Јерменије у јулу (у Нагорно-Карабаху), Азербејџан се обратио Турској и очигледно је да Анкара доноси одлуке о многим кључним аспектима ситуације“, рекао је Пашињан.

Према његовим речима, њен циљ је да промени регионални однос снага у своју корист.

„Жеља Турске је да ојача своју улогу и утицај на Јужном Кавказу и тиме промени статус кво који постоји више од једног века. Њен сан је да изгради царство налик султанату“, сматра премијер Јерменије.

Он је нагласио да би поступци Анкаре „могли запалити“ читав регион.

Ситуација у Нагорно-Карабаху ескалирала је крајем септембра. Баку и Јереван међусобно се оптужују за избијање сукоба. У Јерменији је објављено ратно стање и општа мобилизација. У Азербејџану је уведен полицијски час и делимична мобилизација.

Пратите на Спутњику најновије информације о сукобима у Нагорно-Карабаху.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала