Прекините са насиљем: Европа позива Палестину и Израел да смање тензије

© AP Photo / Mary AltafferСавет безбедности Уједињених нација
Савет безбедности Уједињених нација - Sputnik Србија, 1920, 12.05.2021
Пратите нас
Стални представници Естоније, Француске, Ирске и Норвешке у Савету безбедности УН позивају Палестину и Израел да смање тензије, истичући да је страдање људи са обе стране неприхватљиво, изјавио је шеф естонске мисије Свен Јургенсон који је прочитао саопштење.
„Изражавамо нашу озбиљну забринутост у вези ескалације у Гази и око ње, као и због пораста насиља на преосталој окупираној палестинској територији, укључујући источни Јерусалим и Израел. Упорно позивамо све актере да смање тензије, да прекину са насиљем и покажу максималну уздржаност. Осуђујемо ракетне нападе Газе на цивилно становништво Израела, што је апсолутно неприхватљиво и требало би да се што пре оконча “, рекао је Јургенсон.
Истиче се да „велики број жртава међу цивилима, укључујући децу од израелских ваздухопловних напада на Газу, као и страдање Израелаца од ракета лансираних из Газе, изазивају забринутост и неприхватљиви су“.
Представници европских земаља такође су позвали Израел да престане са исељавањем Палестинаца.
„Ситуација у вези са претњама исељавања палестинских породица из Шеик Џараха и других рејона источног Јерусалима такође изазива озбиљну забринутост. Позивамо Израел да престане са рушењем и исељавањем, укључујући источни Јерусалим, у складу са његовим обавезама у оквиру међународног хуманитарног права“, саопштио је Јургенсен након затворене седнице СБ УН о ситуацији у зони палестинско-израелског сукоба.
Генерални секретар Уједињених нација Антонио Гутереш такође је изјавио да је неопходна деескалација сукоба између Израела и Палестине.
„Сада морамо радити на деескалацији сукоба како би заштитили животе цивила који гину у тим апсолутно неприхватљивим околностима“, рекао је Гутереш након састанка са шефом руске дипломатије Сергејем Лавровом у Москви.
Истовремено је истакао да је ескалација ситуације у палестинско-израелском сукобу драматична и подсетио је на свој позив да се окончају сукоби на глобалном нивоу.
 
Гутереш је истакао да је УН у потпуности спремна да обнови рад блискоисточног „квартета“, да допринесе дијалогу између страна, као и других учесника у процесу.
„Подржавамо све кораке у правцу деескалације за обнављање мировног процеса који је одавно у стању мировања“, додао је Гутереш.
Гутереш борави у посети Москви до 14 маја, а данас се састао се шефом руске дипломатије Сергејем Лавровом.
Прочитајте још:
 
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала